Blogi

Voimaperheistä koppi sote-uudistukseen

Digitaalinen oppimisympäristö, säännöllinen yhteydenpito perhevalmentajan kanssa, nykyaikainen ja ratkaisuhakuinen toimintamalli – kaikesta tästä on kyse Voimaperheet-hankkeessa, jonka tarkoituksena on ehkäistä lasten mielenterveysongelmia ennen kuin vakavat oireet ehtivät edes alkaa. Monille ihmisille, ajoissa, tehokkaasti ja halvalla!

 

Kummit ry on ollut yksi keskeisistä tukijoista tässä Turussa vuonna 2010 käynnistyneessä projektissa, jonka alustavat tulokset näyttävät varsin lupaavilta: ohjelman avulla on mahdollista vaikuttaa vanhemmuuteen ja lapsen käyttäytymiseen.

 

Miten hoitoprosessi Voimaperheet-mallissa sitten toimii? Apua tarvitsevat perheet seulotaan nelivuotisneuvolan yhteydessä täytettyjen lomakkeiden perusteella ja he saavat käyttöönsä Voimaperheet-sivustolla sijaitsevan vanhemmuutta sekä vuorovaikutustaitoja tukevan verkkomateriaalin. Aineistoon tutustumisen jälkeen he keskustelevat perhevalmentajan kanssa puhelimitse juuri heidän lapsensa käyttäytymiseen liittyvistä vaikeuksista. Siitä eteenpäin perhevalmentaja on viikoittain yhteydessä huoltajaan ja käy hänen kanssaan läpi kuhunkin viikkoteemaan liittyviä sisältöjä ja harjoituksia. Ja tällä tavoin jatketaan keskimäärin 4 kk:n ajan. Koko ohjelman suunnittelussa on pyritty huomioimaan ruuhkavuosissa rämpivien lapsiperheiden kiire ja arjen kuormittavuus.

 

Kun kovat sopeutukset ovat väistämättä edessä myös sote-sektorilla ja kustannustehokkuutta etsitään jokaisen hoitopolun varrelta, niin Voimaperheiden kaltaiset hankkeet tulevat tarpeeseen. Ehdottomana hyötynä onkin nähtävä ainakin se, että tällä menetelmällä pystytään verrattain pienellä hinnalla hoitamaan suuri määrä ihmisiä – ajoissa. Mikäli toimitaan ainoastaan raskaiden hoitoprosessien kautta, joihin on kaiken lisäksi vaikeaa ja hidasta päästä mukaan, niin kustannustaso per potilas kohoaa myös huomattavan korkeaksi. Esimerkiksi LSE:n professorin Martin Knappin mukaan riittävän aikaisin tehtyjen mielenterveyttä tukevien toimien arvo mitataankin miljoonissa – nimittäin myöhemmässä elämässä hoitamattomat mielenterveysongelmat laskevat työn tuottavuutta ja lisäävät terveyspalvelujen tarvetta.

 

Voimaperheet edustaa siis uudenlaista ennaltaehkäisevää toimintaa lasten mielenterveysongelmia vastaan – mallia, josta moni muukin voisi ottaa oppia.

 

Matti Valli

Kirjoittaja on Lastenklinikoiden Kummien viestintäpäällikkö.

Jaa postaus: