Blogi

Lapset ovat lähellä sydäntäni

Tutustumiseni Lastenklinikkaan alkoi oikeastaan jo kauan ennen Lastenklinikan Kummit ry:n perustamista 1993. Olin lapsena erittäin villi ja sitä myöten usein nähty potilas sairaalassa: oli raitsikan alle jäämistä, avaimen uppoaminen päähän tuolilla tasapainottelun takia, Cowboy-tyylisestä sisääntulosta seurannut valtimon aukeaminen polven sisäpuolelta, kiehuvan kahvipannun tippuminen päälleni rajun lassoleikin seurauksena jne.. “Ai jaa, Riki tulee taas käymään” oli tuttu lausahdus klinikalla.

Ensimmäinen yrityksemme saada oma lapsi vaimoni Barbaran kanssa eteni onnettomasti, kun odottamamme kolme pientä tulivat aivan liian aikaisin tähän maailmaan. Uusi yrityksemme toi meille ihanan Rasmus-poikamme ja seuraava onnemme, Rufus, syntyi perheeseemme kesällä 1990. Nämä vuodet olivat tietenkin hämmennyksen keskellä kiireistä aikaa, jolloin Lastenklinikkakin tuli vielä entistä tutummaksi. Kieltämättä olin kuullut jo ennen lapsieni syntymää, kuinka paljon tarpeellisia hoitolaitteita, leikkitätejä ja pikkuisten leluja klinikalta puuttui, koska varat eivät riittäneet ylimääräisiin menoihin varsinaisen hoitotyön ulkopuolella. Omien lasten tultua syntyikin ajatus, että jospa tähän saisi jonkinlaisen, edes pienen, muutoksen aikaan konsertilla tai muilla toimilla. Suomi eli silloin sodanjälkeisen ajan pahinta lamakautta, ja pienten auttamiseen ei oikein mistään tahtonut löytyä tarpeeksi myötämielisyyttä. Kun Hjallis (Harkimo) soitti 1993 ja kertoi muutamasta kaverista, jotka olivat huomanneet saman (klinikan tilanteen), ja pyysi minua osallistumaan Kummit ry:n perustamiseen, niin lähdin innostuneena mukaan – muita olivat Hjallis itse, Juha Rantasila, Taneli Mäkelä, Teemu Selänne ja toiminnanjohtajaksi pyydetty Kallu Tuominen. Siitä alkoi toimintamme, ja tänä vuonna Kummit on jo 21-vuotias järjestö. Olemme saaneet erilaisilla keräyksillä, konserteilla, urheilutapahtumilla, yritysyhteistyöllä ja tapahtumien järjestämisillä rahaa jaettavaksi kaikille viidelle Suomen lastenklinikalle sekä Lastentautien tutkimussäätiölle noin 30 milj. euroa.

Reilut kaksikymmentä vuotta ovat pitäneet sisällään valtavan määrän ihmisiä, jotka ovat olleet mukana auttamassa Kummien toiminnassa ja siten myös hankkimassa apua sitä tarvitseville. Sen myötä olemme pystyneet antamaan jonkinlaista lohtua pienelle lapselle, joka on täysin ymmällään ympärillä hääräävistä vanhemmista, hoitajattarista, lääkäreistä ja muista, jotka kaikki haluavat auttaa pientä potilasta. Artistikummien ja urheilijoiden klinikkavierailut ja esiintymiset ovat antaneet voimaa ja uskoa kaikille klinikoilla oleville – myös hoitohenkilökunnalle ja huolissaan oleville vanhemmille. Kummien toimistossa on puolestaan aina ollut kova kiire ja säpinä, ja tehokkaalla meiningillä onkin saatu paljon hyvää aikaan.

Olen ylpeä voidessani sanoa kuuluvani Lastenklinikoiden Kummien mahtavaan joukkoon ja toivon muidenkin tuntevan samoin.

 

Riki Sorsa

Kirjoittaja on yksi Lastenklinikoiden Kummien perustajäsenistä ja pitkäaikainen hallituksen jäsen.

 

Tämä kirjoitus julkaistiin ensimmäisen kerran 18.11.2014 Kummit-blogissa Lily.fi-palvelussa

Jaa postaus: