Ajankohtaista

Lasten ja nuorten hyvinvointia tehdään kimpassa

Lastenklinikoiden Kummit kävi 21.9. eduskunnan Kansalaisinfossa käsittelemässä lasten ja nuorten hyvinvoinnin kriittisiä tekijöitä yhdessä muiden järjestöjen ja vaikuttajien kanssa. Oman puheenvuoronsa tilaisuudessa käytti myös sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä.

Lapsiin ja nuoriin sekä heidän perheisiinsä on kohdistumassa kovien leikkausten kautta kovia huolia: varhaiskasvatus, koulutussäästöt, nuorisotyön tulevaisuus, kerho- ja seuratoiminta, harrastuskustannukset, palveluiden harkinnanvaraisuus, lastensuojelu ja mielenterveyshuolto – nämä teemat näkyivät myös paikalla olleiden järjestöjen asialistalla. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kritisoi vaikutusarvioinnin jälkijättöisyyttä, kun liian monia päätöksiä on ehditty lukita ilman tärkeiden tahojen vaikutusmahdollisuutta asioihin jo suunnitteluvaiheessa. Kiitosta Tuomakselta saivat puolestaan ne kunnat, jotka tekevät etunojassa toimenpiteitä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Kummien asialistalla tilaisuudessa olivat erityisesti lasten ja nuorten henkistä hyvinvointia koskevat asiat. Asiantuntijana toiminut lastenpsykiatrian ylilääkäri Leena Repokari peräänkuulutti sitä, että huipputuloksia voidaan saavuttaa vain käsittelemällä lasten ja nuorten peruspalveluja yhtenä kokonaisuutena – mukaan tarvitaan niin vanhemmat, varhaiskasvatus, neuvola, esikoulu, koulu ja terveydenhuoltojärjestelmä (perus- sekä erikoissairaanhoito).

Osallistuneet järjestöt: Kummit, MLL, Pelastakaa Lapset, Allianssi, Vanhempainliitto ja Valo.

Jaa postaus: