Ajankohtaista

Vanhemmat ovat tärkeässä roolissa vastasyntyneen tehohoidossa

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa kehitettiin kymmenen vuotta sitten perhekeskeisen hoitokulttuurin koulutusmalli nimeltään Vanhemmat Vahvasti Mukaan. Lastenklinikoiden Kummit on tukenut menestykseksi osoittautuneen koulutusmallin jalkauttamista myös muihin sairaaloihin.

Vanhemmat Vahvasti Mukaan -koulutusmalli muutti vastasyntyneiden tehohoidon käytänteitä kymmenen vuotta sitten. Samalla mallista on kehkeytynyt suomalaisen terveydenhuollon vientituote.
VVM-mallin suurin oivallus on, että mitä enemmän vanhemmat ovat mukana vauvansa tehohoidossa, sitä paremmin vauvat voivat. Tutkimustulosten mukaan malli vaikuttaa positiivisesti myös vanhempiin: heidän stressinsä ja masennuksensa vähenivät.

Yksi VVM-koulutusmallin kehittäjistä, TYKS:in lastenklinikan osastonylilääkäri ja lastentautiopin professori Liisa Lehtonen sanoo, että tutkimustulosten mukaan keskosen tehohoidossa vanhemmat ovat yhtä tärkeässä roolissa kuin hoitohenkilökunta.

Vauvan ja vanhempien kuuntelemista

Lehtonen kertoo, että VVM-mallissa vanhemmat saavat päättää, miten paljon he osallistuvat keskosen tehohoitoon.
– Perinteisesti sairaala on määritellyt, miten paljon vanhemmat saavat olla mukana. Uudessa mallissa sairaalahenkilökunta tukee vanhempia. Tärkeintä on oppia vauvan viestintä. Se on sekä vauvan että vanhempien kuuntelemista.
Kun koulutusmallia alettiin kymmenen vuotta sitten rakentaa, koko sairaalaosaston ilmapiiri ja fyysiset puitteet menivät uusiksi. Vanhemmille piti esimerkiksi rakentaa paikka, jossa he voivat nukkua ja pestä pyykkiä, jotta he voivat olla mahdollisimman paljon läsnä lapsensa hoidossa.
– Mutta haluan huomauttaa, että tämä ei ole kiinni seinistä. Missä tahansa arkkitehtuurissa voi muuttaa toimintailmapiiriä, Lehtonen huomauttaa.

Teksti: Laura Koljonen

Kummit on lahjoittanut VVM-hankkeeseen 80 000 euroa. Summalla on koulutettu vuodesta 2012 eteenpäin neljä sairaalaa: Pori, Lahti, Vaasa ja Oulu.

Tämä juttu on tiivistelmä Kummit-lehden nrossa 2/2019 julkaistusta jutusta. Lue koko juttu täältä

Jaa postaus: