Ajankohtaista

Auroran pihajuhlat

     Vuosikymmeniä voimissa ollut Lastenlinnan pihajuhlaperinne sai neljättä kertaa Auroran edustalla jatkoa, kun lasten- ja nuorisopsykiatristen osastojen aktivoimina järjestettiin sairaalakoulujen kevätriennot. Pitkät perinteet omaavan tapahtuman merkitys on vuosien saatossa, ja äärimmäisen toimeliaan henkilökunnan aikaansaamana, rakentunut entistä suuremmaksi. Tänä vuonna juhla oli jo yksi odotetuimmista tapahtumista sairaalakoululaisten arjessa. Tapahtumassa esiintyivät oppilaiden suuret suosikit: Redrama, Fintelligens sekä Anna Puu.
 

Sairaalakoulujen suuri merkitys

Auroran sairaalaerityiskoulun oppilaat ovat HUS:n lasten- ja nuortenpsykiatristen osastojen ja avohoitoyksiköiden potilaita. Oppilaita koulussa on kerrallaan hieman vajaa sata ja vuosittain n. 150. Opetusta tarjotaan aina ensimmäisestä luokasta kymppiin asti. Koulun oppilailla on sairaudesta johtuvia oppimisesteitä, ja he ovat usein hajanaisia, eriytymättömiä sekä minäkuvaltaan heikkoja. Koululaisten oppimis- ja käsityskyky vaihtelevat runsaasti hoidon eri vaiheissa, ja lapsen sairauteen liittyvät trauma- ja stressitekijät sitovat usein oppimispotentiaalia merkittävästi. Yksilöityjen opetussuunnitelmien ja kehittävän kouluympäristön avulla heidän kuntouttamisensa on kuitenkin mahdollista. Kouluista tarjotaan tarvittaessa myös osastoille konsultointia ja neuvontaa liittyen lasten opiskeluun. Näin ollen koulujen tehtävä lasten kannalta onkin kokonaisuudessaan äärimmäisen tärkeä. Koulu pitää heidät hoitoaikana kiinni tavallisessa arjessa.

”Joku tekee jotain juuri minua varten…”

Auroran ja Lastenlinnan koulujen rehtori Sirpa Lautjärvi on tapahtuman alkaessa yhtä hymyä. Rehtorin mukaan pihajuhlilla on äärimmäisen suuri merkitys herkkämielisille lapsille ja nuorille.

- Monilla näistä lapsista ja nuorista ei ole juurikaan kokemusta siitä, että joku tekee jotain juuri heidän vuokseen. Tällaisissa tapahtumissa näiden koululaisten idolit ja sankarit tekevät todella merkittävää työtä saapumalla ilmaiseksi paikalle esiintymään. Pelkästään aikaa antamalla he huomioivat näitä ihania lapsia.

Annika Metsäketo säntää lavalle antamaan alkujuonnon ja siivittää näin tapahtuman käyntiin. Ongintapaikan eteen kasvaa hetkessä jono ja omien rintanappien tekeminen näyttäisi olevan todella suosittua. Uskaliaimmat urheiluhenkiset ottavat sählymailan käteensä ja pistävät kaiken tarmonsa likoon, jotta maalin takana oleva tutka näyttäisi heidän laukauksilleen suuret lukemat. Ilo nousee ylimmilleen, kun ensimmäisenä esiintyvä Redrama kipuaa lavalle. Redraman kannustuksesta tanssimaan lähtee myös koulun rehtori yhdessä apulaisrehtori Marja-Liisa Aution kanssa.

- Ennen ujous karsi monia osallistumasta näihin tapahtumiin, mutta mitä enemmän tällaisia tapahtumia on ollut sitä rohkeammaksi lapset ovat tulleet. Nykyisin tunnelma on jo aivan mahtava, kehuvat molemmat rehtorit yhteen ääneen.


Iso H ja Elastinen

Toisena esiintyvä Fintelligens loihtii ensitöikseen auringon esiin. Parivaljakko taitaa olla yleisölle päivän esiintyjistä se kenties kaikkein tutuin. Rap-kaksikon lurituksia osataan ulkoa ja yleisön huudattamiseen osallistutaan aktiivisesti. Lavan edessä lippalakkipäinen poika jaksaa tanssia koko esityksen ajan. Kiitokseksi hän saa ”yläfemman” Elastiselta. Rehtoritkin ovat taas vauhdissa.

- Näistä lapsista ja nuorista tekee ainutlaatuisia heidän rehellisyytensä. Jos esimerkiksi oppitunti on huono, he todella ilmaisevat, tavalla tai toisella, sen olevan huono. Tunteet voivat monien muidenkin asioiden kohdalla olla monin verroin vahvemmat kuin yleensä. Täällä olevat lapset ja nuoret ovat todella fiksuja, mutta heidän sosiaaliset taidot saattavat olla jääneet kehittymättä. Niiden eteen tehdään kovasti töitä joka päivä.

Oman vetonsa jälkeen Fintelligensin kaksikko menee Redraman tavoin lavan vieressä olevan pöydän ääreen jakamaan nimikirjoituksia. Jonosta kasvaa nopeasti yli kymmenmetrinen. Rohkeimmat pyytävät suomirapin pioneerit myös yhteiskuvaan kanssaan. Hetken päästä lavan valtiattareksi nouseekin jo albumilistan kärkipaikan muutamaa viikkoa aiemmin napannut Anna Puu.


 

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmiin suhtautuminen ottaa toisinaan harha-askeleita

Viimeisen esiintyjän, lukuisten limpparien, kierrettyjen toimintapisteiden ja hotkittujen herkkujen jälkeen Auroran piha alkaa tyhjentyä yleisöstä. Rehtorit ovat todella tyytyväisiä tunnelmaan ja iloisia siitä, että uhkaavalta sateelta vältyttiin sittenkin. Heillä on kuitenkin vielä painavaa sanottavaa näistä lapsista ja nuorista.

- On harmittavaa, että yhteiskunnassamme jalan murtuminen ja mielen hajoaminen rinnastetaan aivan väärällä tavalla toisiinsa. Kyseessä ovat kuitenkin toisistaan täydellisesti poikkeavat tapaukset, vaikka hoitoa tarjotaankin molempiin periaatteessa samasta talosta. Mielenterveysongelmiin suhtautumisen tulisi olla tehokasta eikä niitä saisi pelätä.

- Nämä lapset ovat todella upeita. Mielen murtuminen on herkän, ei huonon, ihmisen merkki. Kaikilla meillä on omat murtumispisteemme. Jokaisella pisteen ylittäneellä on kuitenkin mahdollisuus kuntoutumiseen – se on tärkeää muistaa.

Lopuksi pyydän rehtoreita kuvaamaan pihajuhlaa ja siihen liittyviä tunteita yhdellä lauseella tai sanalla. Molemmilta kuuluva vastaus on lyhyt, sydämellinen ja vaikuttava: ”Kiitos!”

Jaa postaus: