Blogi

Ystävänpäivä

On ystäviä yksi tai useampi, niin aina heidän arvonsa on yhtä tärkeä. Sananlaskun mukaisesti he eivät lyhennä elämänmatkaa – väittäisin että pikemminkin päinvastoin – ja tekevät siitä kaiken kukkuraksi valoisamman kulkea. Omassa elämässäni, ruuhkavuosirumbassa, yhdessäolo ystävien seurassa on vaihtunut pääsääntöisesti leikkihetkiin lasten kanssa. Kohta 3-vuotiaan esikoisen kesken hiekkalaatikolla tai pulkkamäessä vaihdetut ”yläfemmat” ovat omistettu hänen onnistumisilleen ja isoveljeä kannustetaan puolestaan kannustamaan 1-vuotiasta pikkusiskoaan erilaisissa arjen käänteissä – ihan niin kuin ystävätkin tekisivät. Me vanhemmat olemme oppineet paljon ystävyydestä omilta ystäviltämme.

Kummeissakin ystävyys on ollut yksi tärkeä lähtökohta koko toiminnassa. Ystävät ovat olleet aloittamassa työtä, tukemassa sitä ja uusien ystävyyssuhteiden rakentumista on edesautettu vuosien varrella monin tavoin. Pienet potilaat tarvitsevat ystäviä ja ystävällisiä ajatuksia sekä tekoja tuekseen. Potilaiden vanhemmat tarvitsevat puolestaan vastaavassa tilanteessa olevia ystäviä vertaistueksi tai toisenlaisessa elämäntilanteessa olevia ystäviä piristämään päivää muilla asioilla. Kokemus ystävyydestä auttaa jaksamaan ja vastavuoroisuus vahvistaa ystävyyssuhdetta entisestään. Nousukausien ja laskusuhdanteiden aikana ystäviä tarvitaan erilaisiin tehtäviin – ja joskus auttaja vaihtuu autettavaksi autetun siirtyessä puolestaan auttajien joukkoon.

Tänä vuonnakin teemme lukuisia tapahtumia ja toimenpiteitä ystävyyden edistämiseksi. Toivottavasti moni pieni potilas perheineen saa sitä kautta voimaa ja valoa jatkaa eteenpäin. Virallinen englanninkielinen nimemmekin on nimittäin Kummien sijaan ”Friends”. Kiitos, että sinäkin olet mukana!

 

Matti Valli

Kirjoittaja on Lastenklinikoiden Kummien viestintäpäällikkö

 

Kuvitus (Siilikamut): Henna Adel - Putinki

 

Jaa postaus: