Lapset kysyvät: Onko nukuttaminen vaarallista?

Lasten sairaus- ja sairaala-aiheisissa kysymyksissä pohditaan tällä kertaa sitä, onko nukuttaminen vaarallista ja miksi lapsi paranee nopeammin kuin vanhus.

Onko nukuttaminen vaarallista?

Janni, 5

”Lapsia nukutetaan sairaalassa monesta syystä, joista yleisimpiä ovat erilaiset leikkaukset ja toimenpiteet. Lisäksi monissa kuvantamistutkimuksissa lapsen tulee olla paikallaan liikkumatta, ja se edellyttää nukuttamista.

Nukuttaminen ei itsessään ole vaarallista, mutta sen vaarallisuuteen voi vaikuttaa lapsen perussairaus tai leikkauksen syy. Tärkeintä nukutuksessa on, että se on lapselle turvallista. Siksi nukutuksen aikana lapsen elintoimintoja tuetaan ja mitataan jatkuvasti monin eri tavoin. Näin estetään sivuvaikutusten ilmaantuminen.

Lapsen nukuttaminen aloitetaan yleensä unikorkin kautta antamalla nukutuslääkkeitä verisuonistoon. Joskus nukutus voidaan aloittaa maskilla lapsen hengittäessä nukutushöyryä. Nukutuslääkkeet kulkeutuvat aivoihin ja aikaansaavat hermosolujen nukutustilan. Nukutuksen riittävyys pystytään toteamaan tarkkailemalla ja mittaamalla elintoimintoja. Nukutusta täydennetään sopivasti antamalla kipulääkkeitä ja lihaksia rentouttavia lääkkeitä sen mukaan, millainen toimenpide on kyseessä. 

Nukutukset kesto vaihtelee. Lyhyimmät toimenpiteet, kuten korvien putkitukset, kestävät vain muutaman minuutin. Pisimmät leikkaukset ovat sydänleikkaukset ja elinsiirrot. Ne voivat kestää yli 10 tuntia.

Lapsi on nukutuksen aikana unessa, ja osa lapsista saattaa nähdä unia. Ennen nukuttamisen alkua lapsen kanssa puhutaan ja kysellään, minkälaisia unia lapsi haluaa nähdä. Osalla onkin toiveita, ja unet saattavat toteutua. Monet lapset eivät näe unia, eikä siinä ole mitään epätavallista. 

Jos lapsi saa lyhyen nukutuksen pieneen toimenpiteeseen, se vastaa oikeastaan päiväunia, ja lapsi voi olla hyvinkin virkistynyt. Useimmiten leikkausten yhteydessä nukutuslääkkeinä annetaan myös vahvoja kipulääkkeitä, jotka aiheuttavat jälkeenpäin uneliaisuutta. Myös leikkausten jälkeen annettavat kipulääkkeet aiheuttavat väsymystä, mikä voi olla toivottavaakin toipumisen aikana.”

Tomi Taivainen

lasten leikkaus- ja anestesiaosaston ylilääkäri, HUS

Miksi lapsi paranee nopeammin kuin vanhus?

Samuel, 8

”Vaikuttaa tosiaan siltä, että lapsi paranee nopeammin. Siihen voi olla eri syitä. Tiedämme, että lapsen elimistö ja aineenvaihdunta toimivat nopeammin kuin aikuisen tai vanhuksen aineenvaihdunta, ja siksi on mahdollista, että lapsen keho toipuu nopeammin erilaisista akuuteista sairastumisista ja flunssista. Samasta syystä lapset toipuvat leikkauksista ja luunmurtumista nopeammin kuin aikuiset. Lasten solut ovat nopeampia – voisi sanoa, että ne jaksavat juosta nopeammin kuin vanhempien ihmisten solut.

Lasten puolustusjärjestelmä osaa suojautua hyvin, sillä se kohtaa niin paljon erilaisia tulehduksia.

Parantumisessa lapsilla on myös etuna se, että yleensä he muistavat levätä ja ottaa lääkkeensä, sillä vanhempi muistuttaa ja pitää huolta. Aikuiset eivät useinkaan malta levätä kunnolla, kun he sairastuvat. Silloin paraneminen pitkittyy.

Joskus aikuisille tai vanhuksille on kertynyt elämän aikana muita sairauksia, kuten vaikkapa tupakasta tai väärästä ruokavaliosta johtuvia sydän- ja keuhkosairauksia. Silloin sairaudesta paraneminen ei onnistu täydellä teholla, kun keho on jo valmiiksi sairas. Lapsilla ei yleensä ole tällaisia sairauksia.”

Mikael Kuitunen

lasten päivystyksen osastoylilääkäri, HUS

Teksti: Laura Koljonen

Tule mukaan lahjoittajaksi

Lähde mukaan pienten potilaiden tukijoukkoihin lahjoittamalla.

Jaa tämä sivu somessa

Tärkeän asian välittäminen eteenpäin on aina hyvä ajatus. Tästä voit sen tehdä! ♥