Lapset kysyvät: Miten joku voi syntyä vamman kanssa?

Lasten sairaus- ja sairaala-aiheisissa kysymyksissä pohditaan tällä kertaa sitä, miten joku voi syntyä vamman kanssa ja millaisia asioita lääkärit pitävät vaikeina.

Miten joku voi syntyä vamman kanssa? 

Leevi, 12

”Ihmislapsen kehittyminen sikiöajan munasolusta lapseksi on kovin monimutkainen prosessi. Kehitysvaiheen aikana voi tulla monenlaisia häiriöitä – isoja ja pieniä – jotka voivat johtaa erilaisiin kehityshäiriöihin ja elinten vammoihin. Osa johtuu sattumasta ja osa perimästä.

Jotkut kehityshäiriöt ja vammat ovat hyvin lieviä, lähes huomaamattomia, osa taas on hyvinkin invalidisoivia.

Eniten häiriöitä syntyy sikiön ensimmäisten viikkojen aikana. Äiti voi ehkäistä häiriöitä omalta osaltaan elämällä raskausaikana terveellisesti. Tämä tarkoittaa sitä, ettei hänen tule käyttää päihteitä tai huumeita ja äidin ravinnon tulisi olla sellaista, että siinä on mahdollisimman vähän ympäristömyrkkyjä. Mutta suurin osa häiriöistä on sattumanvaraisia ja perinnöllisiä, eikä äiti voi niihin vaikuttaa.

Suurin osa vaikeista vammoista johtaa raskauden keskeytymiseen. Isot vammat ja epämuodostumat nähdään ultraäänitutkimuksessa, joka tehdään 18.–20. raskausviikolla. Pienet rakennepoikkeavuudet eivät ultrassa näy.”

Willy Serlo 

professori ja ylilääkäri, Oys

Mikä on hirveintä, mitä olet joutunut tekemään?

Sanni, 10

”Hirveintä on joutua hoitamaan jotakin sellaista tapaturmaa tai vammaa, jonka kohdalla ei voi enää auttaa lasta terveeksi. Omalle kohdalleni on osunut tämäntyyppinen tilanne viime vuosituhannen puolella. Kyse oli lapsen pahasta palovammasta.

Jos minun pitää kertoa lapselle ja tämän vanhemmille uutinen, että mitään ei ole tehtävissä, pyrin olemaan totuudenmukainen – enemmän kuitenkin optimistinen kuin pessimistinen. 

Se on hyvin haasteellinen tilanne. Jos tällaiset tilanteet eivät tunnu eikä niissä pysty myötäelämään potilaan ja omaisten kanssa, ei ole oikea ihminen tekemään tätä työtä. Toisaalta jos elää liian vahvasti mukana tämänkaltaisissa tilanteissa, silloinkaan tätä työtä ei pysty tai jaksa tehdä. Lääkärin työ on tasapainoilua.”

Willy Serlo 

professori ja ylilääkäri, Oys

Teksti: Laura Koljonen

Tule mukaan lahjoittajaksi

Lähde mukaan pienten potilaiden tukijoukkoihin lahjoittamalla.

Jaa tämä sivu somessa

Tärkeän asian välittäminen eteenpäin on aina hyvä ajatus. Tästä voit sen tehdä! ♥