Kummien vapaaehtoistoiminta pyörii myös poikkeusaikana

Kummeilla on vapaaehtoistoimintaa jokaisessa yliopistosairaalakaupungissa, ja jokaisella vapaaehtoisryhmällä on oma tapansa toimia ja organisoida asiat. Hyväksi havaitut huomiot halutaan myös jakaa.

Lastenklinikoiden Kummeille alueiden vapaaehtoiset ovat kullanarvoisia. Vapaaehtoisrinkiin on saatu hyvin mukaan Kummien tukijoita ympäri Suomen.

Viime vuosi oli myös vapaaehtoisille hankalaa aikaa toiminnan pyörimisen kannalta, sillä tapahtumia ei turvallisuussyistä voitu järjestää.

Tampereen vapaaehtoisten tiiminvetäjä Sanna Kekki kertoo muutamasta heidän vapaaehtoisryhmässään hyväksi havaitusta keinosta saada toiminta pyörimään sekä asioista, joita voi edistää myös poikkeusaikana.

1) Luo paikallisia verkostoja

”Saimme viime vuoden lopussa aikaan tosi hyvän draivin. Se oli käynnistynyt jo aiemmin syksyllä, kun pohdimme, voisimmeko käynnistää jonkin oman kampanjan Kummien hyväksi. Päädyimme julkaisemaan Instagramissa Teemu-nallen joulukalenterikampanjan.

Joku heitti palaverissa hyvän idean siihen liittyen, voisimmeko hakea kumppanuuksia Taysin läheltä tai sisältä.

Mietimme, mitä potilasperheet kaipaisivat ja mikä heidän elämäänsä helpottaisi. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi ruokailumahdollisuus sairaalan yhteydessä tai sen lähistöllä.

Juttelimme Taysin sisällä toimivien yrittäjien, kuten Subwayn ja R-kioskin, kanssa joulukalenterikampanjasta. Subwayn kanssa teimme esimerkiksi sellaisen sopimuksen, että asiakas sai ostaa potilasperheelle puolikkaan tai kokonaisen subin samalla, kun teki omat ostoksensa. Myös Ärrällä oli mahdollisuus ostaa lahjakortteja potilasperheille. Nämä tuottivat potilasperhelahjoituksia useamman sadan euron edestä.

Keräsimme lahjakortteja ja tavaralahjoituksia myös muilta alueen yrittäjiltä. Iso osa niistä saatiin ihan vain kävelemällä paikan päälle ja kysymällä, kiinnostaisiko yrittäjiä lähteä mukaan.

Digilipas oli kätevä tapa kerätä lahjoituksia ja se tarjosi myös yhteistyöyrityksille mahdollisuuden tehdä rahalahjoitus kampanjaamme.

Myös se ilahdutti, että Kummit oli melkein kaikille tuttu organisaatio. Saimme nopeasti rakennettua omaa alueellista verkostosta, ja loppujen lopuksi kampanjastartti oli tosi kiva ja sopi erityisen hyvin jouluun.

Haastoimme kampanjaamme mukaan myös yksityishenkilöitä. Digilipas oli kätevä tapa kerätä lahjoituksia ja se tarjosi myös yhteistyöyrityksille mahdollisuuden tehdä rahalahjoitus kampanjaamme. Digilippaamme tuotto lahjoitettiin lahjakortti- ja tavaralahjoitusten kanssa Taysin lasten sisätautien ja neurologian osastoille iloa ja viihtyvyyttä tuottamaan.” 

2) Järjestä ideointia säännöllisesti

”Kun vapaaehtoistoiminta käynnistyi Tampereella, tapasimme aina kahvilassa. Pikkuhiljaa kahvilasta on siirrytty kahvilan ja etätapaamisten hybridiin. Osa on istunut kahvilassa, ja osa on ollut etänä. Teamsin tai Facebookin etätapaamisten rinnalla on käyty somekeskustelua.”

3) Ryhdy toimeen mieluummin liian nopeasti kuin hitaasti

”Kun aloimme kerätä lahjoituksia joulukalenteriin, suunnittelimme flaijerin, jota oli helppo jakaa yrittäjille. Viestimme myös suoraan sähköpostilla. Joulukalenteri tuli eteen niin nopsaan, että etenimme aika lailla tilanteen mukaan. Se ei aina ollut kovinkaan systemaattista. Opimme, että kannattaa suunnitella asiat ajoissa. On myös tärkeää arvioida tekemistä porukalla, jotta oppimaansa voi hyödyntää seuraavissa projekteissa.”

4) Rakenna tiimi- ja verkostoyhteistyötä

”Vapaaehtoistyössä jos missä oppii, että yhdessä on kiva tehdä asioita.

Iso oivallus on ollut se, että kannattaa antaa tilaa yhteiselle ideoinnille. Silloin kaikki pääsevät ehdottamaan rohkeasti ja luovasti.

On tärkeää kannustaa ihmisiä olemaan rohkeasti yhteydessä kumppaneihin ja haastamaan heidät mukaan. Myös kumppaneilla voi olla hyviä ideoita sen suhteen, miten he voivat auttaa potilasperheitä. Olemme alusta asti yrittäneet koordinoida asioita niin, että jokainen voisi hyödyntää olemassa olevia verkostojaan.”

5) Jakakaa tehtävät kunkin vahvuuksien mukaan

”Meitä on Tampereen ryhmässä lähemmäs 20 vapaaehtoista, joista aktiivisesti mukana on noin kymmenen. Uusia vapaaehtoisia on tullut mukaan myös korona-aikaan. 

Olemme tehneet jonkinlaista roolitusta tehtävien suhteen. Tehtävät kannattaa usein jakaa vahvuusperusteisesti – siten syntyy yleensä luontevia rooleja. Osa tykkää tehdä somea, osa vääntää exceliä. Sitten on asioita, joita kaikki voivat tehdä huolimatta siitä, miten aktiivisia ovat juuri sillä hetkellä. Tällaiset tehtävät ovat vapaaehtoistoiminnan kannalta tärkeitä, sillä elämäntilanteet saattavat muuttua nopeasti, ja jokainen osallistuu siten, miten on mahdollista.

Se, mitä jokainen voi tehdä, on kavereille ja sukulaisille viestiminen.”

Kiinnostuitko osallistumaan Kummien vapaaehtoistoimintaan? Katso, miten se on mahdollista.

Teksti: Laura Koljonen

Tule mukaan lahjoittajaksi

Lähde mukaan pienten potilaiden tukijoukkoihin lahjoittamalla.

Jaa tämä sivu somessa

Tärkeän asian välittäminen eteenpäin on aina hyvä ajatus. Tästä voit sen tehdä! ♥