Uusimmat artikkelit

Kummitassut-ohjelma panostaa sairaaloiden potilasviihtyvyyteen

Kummien tuki jakaantuu neljään eri tukiohjelmaan: yliopistosairaaloiden tutkimustyöhön, laitehankintoihin, potilasviihtyvyyteen sekä mielenterveystyöhön. Ohjelmien tarkoituksena on tukea pienten potilaiden parasta mahdollista hoitoa.

Leikin avulla voidaan käydä läpi myös tulevia toimenpiteitä. (Kuva: Mikko Hinkkanen / HUS)

Lastenklinikoiden Kummien Kummitassut-ohjelma tuo piristystä ja virkistystä pienten potilaiden sairaala-arkeen.

Potilasviihtyvyys on kohde, johon sairaaloiden julkinen rahoitus ei riitä, joten se on pääsääntöisesti lahjoitusten varassa. Kummit tukee ja mahdollistaa lakisääteisten hankintojen ja investointien ulkopuolisia aktiviteetteja, ja potilasviihtyvyys on yksi sen keskeisistä tukikohteista.

Potilasviihtyvyyteen kuuluu kaikkea leluista, peleistä ja askartelutarvikkeista sairaaloiden vierailijoihin ja esiintyjiin. Siihen sisältyy myös erilaiset vanhempien virkistyspäivät ja hemmottelut sekä potilasperheristeilyt.

Kummien toiminnanjohtaja Anu Rapeli sanoo, että tänä vuonna startanneen Kummitassut-ohjelman tavoitteena on monipuolistaa ja tukea potilasviihtyvyyttä kaikissa Suomen yliopistosairaaloissa.

– Haluamme tukea lapsen oikeutta olla lapsi myös sairaana ja ollessaan sairaalassa. On tärkeää olla pienten potilaiden tukena sairaala-arjessa mutta myös lapsille tärkeinä juhlapyhinä, kuten jouluna, vappuna ja halloweeninä, Rapeli sanoo.

Hyvää hoitoa ja parempi muisto

Tärkeintä sairaalassa on tietenkin hyvä hoito, mutta sairaala-ajasta voi jäädä myös uusia ja iloisia muistoja. Niitä syntyy erilaisista yllätyksistä.

Kummit on pyrkinyt yllättämään pienet potilaat myös pandemia-aikana, kun vierailijoita ei ole voinut päästää sairaaloihin. Esimerkiksi joulupukki vieraili nosturilla sairaalan ikkunan takana, ja vappuna pienille potilaille jaettiin vappupallot. Sairaalassa toimenpiteeseen on voinut valmistautua lukemalla Kummien tuella painettua nukutussatukirjaa, ja ikioma pehmonalle kuuntelee kaikki huolet ja murheet.

”Julkinen rahoitus ei kata sairaalassa potilasviihtyvyyttä. Kummien tärkeä tuki on mahdollistaja, ilon- ja avuntuoja potilasperheille haastavissa tilanteissa.”

Jari Petäjä, toimialajohtaja, lastentautiopin dosentti, Lasten ja nuorten sairaudet, HUS

Sairaalaklovnit ovat tiivis ja näkyvä osa yliopistosairaaloiden arkea. Klovnien läsnäolo helpottaa useita toimenpiteitä ja ilahduttaa lapsia. Sairaaloilla on mahdollisuus hankkia klovnityötä Kummien tuella, ja yhteistyö Kummien ja sairaalaklovnien kesken tiivistyy tänä vuonna.

Kummitassut-ohjelman tukemiseen voivat osallistua kaikki halukkaat. Yksityishenkilö voi ostaa potilasviihtyvyyteen aineettoman lahjan, jolla tarjotaan sairaalaan joutuvalle lapselle lohtunalle ja erilaista piristystä.

Yritykset puolestaan voivat osallistua Kummitassut-ohjelmaan lahjoittamalla tai hankkimalla tuotteita ja palveluita tai mahdollistamalla säännöllisen ammattiesiintyjän sairaalaan.

Teksti: Laura Koljonen

Lue lisää Kummien tukiohjelmista.

Tule mukaan lahjoittajaksi

Lähde mukaan pienten potilaiden tukijoukkoihin lahjoittamalla.

Jaa tämä sivu somessa

Tärkeän asian välittäminen eteenpäin on aina hyvä ajatus. Tästä voit sen tehdä! ♥