Uusimmat artikkelit

Lapset kysyvät: Miksi sydän on vasemmalla puolella?

Lasten sairaus- ja sairaala-aiheisissa kysymyksissä pohditaan tällä kertaa sitä, miksi sydän on vasemmalla puolella ja onko Suomessa siamilaisia kaksosia.

Miksi sydän on vasemmalla puolella? Ja miksi joillakin se on oikealla puolella?

Alli 8 v.

”Kun vauvan rakenteet alkavat kehittyä äidin kohdussa, sydän on ensin sellainen putkimainen rakenne. Alkeellinen sydänputki taipuu ja kiertyy muodostaen lopulta valmiin sydämen. Sydänputken taipumista ja kiertymistä ohjaavat perintötekijät eli geenit. Kiertymisen tuloksena sydän asettuu rintakehän sisälle sen vasemmalle puolelle siten, että sydämen kärki osoittaa vasemmalle. Keuhkojen oikealla puolella on kolme lohkoa ja vasemmalla kaksi, mistä syystä rintakehän vasemmalla puolella on sydämelle sopiva tila.

Joskus sydän on oikealla puolella ja siihen voi olla kolme syytä: Yksi voi olla se, että rintakehän vasemmalla puolella on jotakin ylimääräistä työntämässä sydäntä oikealle puolelle. Niin tapahtuu esimerkiksi silloin, jos vauvalla on palleassa reikä, eli palleatyrä, josta suolet pääsevät työntymään rintakehän vasemmalle puolelle. Silloin sydän työntyy oikealle. Toinen syy voi olla se, että rintakehän oikealla puolella on ylimääräistä tilaa. Jos oikea keuhko on vaikkapa pieni ja vajaakehittynyt, tällöin sydän hakeutuu tyhjän tilan suuntaan eli oikealle. 

Kolmas syy voi olla se, että vauvan sydämen kehitystä ohjailevat geenit ohjaavat alkeellisen sydänputken kiertymisen päinvastaiseen suuntaan kuin yleensä. 

Osa niistä sydämistä, jotka ovat geneettisesti oikealle puolella, ovat normaalirakenteisia. Isoon osaan oikealla puolella olevista sydämistä voi kuitenkin liittyä sydämen muita rakenteellisia poikkeavuuksia.

Jos sydämen havaitaan olevan oikealla puolella, tehdään sydämen ultraäänitutkimus. Sillä varmistetaan, ovatko sydämen sisäiset rakenteet normaalit vai liittyykö siihen rakennepoikkeavuuksia. Samalla tehdään yleensä vatsan ultraäänitutkimus, koska joskus oikealla peilikuvamaisesti sijaitsevaan sydämeen voi liittyä se, että muutkin sisäelimet ovat kääntyneet pelikuvamaisesti. Eli esimerkiksi maksa onkin vasemmalla, vaikka se yleensä on oikealla ja mahalaukku oikealla, vaikka se tavallisesti sijaitsee vasemmalla. Ryhtymällä Kummien kuukausilahjoittajaksi olet mukana tukemassa lasten ja nuorten parasta mahdollista hoitoa ja tutkimustyötä.

Sydämen oikealla puolella oleminen ei automaattisesti tarkoita sitä, että siitä seuraisi ongelmia. Se määritellään tapauskohtaisesti.”

Kaisa Ylänen

lastenlääkäri ja lasten kardiologi, Tays

Voiko syntyä siamilaisia kolmosia? Onko Suomessa siamilaisia kaksosia?

Hilma 5 v.

”Identtiset kaksoset muodostuvat, kun reilun viikon ikäinen hedelmöittynyt munasolu jakautuu kahdeksi yksilöksi. Jos tämä jakautuminen tapahtuu myöhemmin – noin kahden viikon iässä – jakautuminen voi tapahtua puutteellisesti. Silloin kaksoset ovat kiinni toisissaan ja jakavat vaihtelevasti kudoksia ja elimiä. Eli siamilaisilla kaksosilla voi olla yhteistä ihoa tai vaikkapa yhteinen sydän tai maksa. Periaatteessa on mahdollista, että epätäydellisessä jakautumisessa muodostuisi myös toisissaan kiinnikasvaneet siamilaiset kolmoset.

Se, että äiti synnyttää siamilaiset kaksoset, on todennäköisyydeltään 1:200 000:sta. Eli hyvin harvinaista. Useimmat siamilaiset kaksoset menehtyvät raskausaikana – tai todetuissa tapauksissa tehdään raskauden keskeytys.

Elossa syntyneet siamilaiset kaksoset yritetään erottaa, ja erottamisleikkaus pyritään tekemään yleensä vastasyntyneenä. Osassa tapauksista yhteen kasvaminen on vain lievää, jolloin erottamisleikkaus ei välttämättä ole vaikea. Toisinaan leikkaus ei ole ollenkaan mahdollinen, ja joskus leikkauksesta selviää vain toinen siamilaisista kaksosista.

En tiedä, onko Suomessa eloon jääneitä siamilaisia kaksosia. Kuolleena niitä on syntynyt. Olen itsekin nähnyt kuolleena syntyneet siamilaiset kaksoset. Maailmalla vanhin siamilainen kaksospari on noin 50-vuotias.”

Jukka Uotila

osastonylilääkäri, Tays

Teksti: Laura Koljonen

Tule mukaan lahjoittajaksi

Lähde mukaan pienten potilaiden tukijoukkoihin lahjoittamalla.

Jaa tämä sivu somessa

Tärkeän asian välittäminen eteenpäin on aina hyvä ajatus. Tästä voit sen tehdä! ♥