Uusimmat artikkelit

Maaret Kallio: ”Tunnetaitoja on mahdollista oppia läpi elämän”

Mielen tila -kampanjan sanansaattaja ja kummi Maaret Kallio sanoo, että ahdistuneisuus on usein sukupolvien haaste. Hänen mielestään Cool Kids on juuri siitä syystä hyvä hoitomuoto, että siinä hoitoon otetaan mukaan myös vanhemmat.

Maaret Kallio sanoo, että herkät ihmiset ovat myös herkempiä ahdistumaan. (Kuva: WSOY / Laura Malmivaara)

Heti ensiksi kouluttajapsykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio haluaa muistuttaa, että ahdistus on normaali tunne. Ja kuten kaikki tunteet, se tulee ja menee.

– Mutta jos ahdistus alkaa viedä liikaa tilaa arjessa, siihen kannattaa puuttua.

Kallio puhuu työssään paljon siitä, miten kaikki tunteet ovat sallittuja, mutta on mahdollista oppia rakentavia keinoja säädellä niitä. Esimerkiksi kontrollointi ja hallinta harvemmin toimivat.

– Hyvä uutinen on, että tunnetaitoja on mahdollista oppia läpi elämän. Se on nimenomaan taito. Ahdistuksen kanssa toimeen tuleminen on hyvä taito osata.

Parasta tietenkin olisi, että jo lapsena oppisimme kestäviä taitoja tulla toimeen tunteidemme kanssa.

Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä, Maaret Kallio muistuttaa.

”Painotan vielä: ahdistuksesta ei pääse eroon, kuten ei mistään muustakaan tunteesta. Yritäpä päästä eroon ilosta tai surusta, ei onnistu.”

Aikuiset voivat harjoitella tunneoppimista esimerkiksi psykoterapiassa. Terapia ei poista ahdistusta, mutta tarjoaa keinoja tulla sen kanssa toimeen. Silloin se ei estä tavallista elämää.

– Painotan vielä: ahdistuksesta ei pääse eroon, kuten ei mistään muustakaan tunteesta. Yritäpä päästä eroon ilosta tai surusta, ei onnistu.

Koska erityisesti ahdistus on niin kehollinen, ihan aluksi se pitää oppia tunnistamaan.

– Tunnistaako ihminen lepattavaa, vähän tärisevää oloa nimenomaan ahdistukseksi? Eli se pitää ensin normalisoida, jotta sitä pystyy sietämään.

Maaret Kallio sanoo, että usein perfektionistiset piirteet liittyvät ahdistukseen. Silloin ahdistusta saatetaan vältellä kontrolloimalla kaikkea tai touhuamalla jatkuvasti. Myös alkoholi on paljon käytetty ahdistuslääke.

– Ne keinot eivät kuitenkaan toimi ahdistuksen kanssa – kuten eivät toimi muidenkaan negatiivisten tunteiden kanssa. Aikuinen voi opettaa lapselle, että ahdistuneisuutta on mahdollista purkaa juttelemalla. Myös rauhoittavat hengitysharjoitukset ovat tehokas keino vaikuttaa ahdistukseen. Samat keinot tepsivät aikuisiin. Kun ahdistus alkaa nostaa päätään, voi soittaa vaikka ystävälle, ja sanoa, että nyt kiertää taas ajatus kehää. Sitten voi yhdessä löytää asioihin suhteellisuudentajua.

Maaret muistuttaa, että aikuisella on aina enemmän keinoja tulla toimeen ahdistuksensa kanssa kuin lapsella. Lapsella ahdistus tuo helpommin mieleen erilaiset kauhukuvat, eikä lapsi välttämättä osaa rauhoittaa itseään, ellei sitä ole hänelle opetettu. 

Ahdistusta perheessä

Maaret Kallio kehuu Cool Kids -metodia, jossa lapsen kanssa ohjelmaan osallistuvat myös vanhemmat.

– Se on superhyvä asia, sillä perhe on systeemi, jossa lapsi elää. Yleensä ahdistusherkkyys myös periytyy. Sillä on merkitystä, miten aikuinen tulee toimeen oman ahdistuksensa ja herkkyytensä kanssa, ja miten hän reagoi ympärillä olevien ahdistukseen.

Kallio sanoo, että monelle vanhemmalle on huojentavaa kuulla, että herkkä lapsi on usein myös herkkä ahdistumaan. Se on ominaisuus.

Lapselle on tärkeää saada myös sellaisia kokemuksia, jotka ovat epämukavia. Silloin he oppivat selviämään myös niistä.

– Jos lapsi tai nuori on ahdistunut, ensin on hyvä selvittää, onko kyse ahdistuksesta vai siitä, että ahdistuksen sietokyky on niin matala. Tarkoitukseni ei ole syyllistää. Nykyään moni vanhempi on äärimmäisen suojeleva lapsiaan kohtaan. He ovat saattaneet saada omassa lapsuudessaan aika kovan tunnekoulutuksen, ja nyt he haluavat lapsilleen parempaa. Mikä on totta kai hyvä asia. Välillä kasvatus voi kuitenkin lipsahtaa ylitukemiseksi ja ylioptimaalisten olosuhteiden luomiseksi niin, ettei mikään vain aiheuttaisi lapselle ahdistusta.

Kallio muistuttaa, että pyrkimys on hyvä, mutta lapselle on tärkeää saada myös sellaisia kokemuksia, jotka ovat epämukavia. Silloin he oppivat selviämään myös niistä.

– Voi olla epämukavaa ja turvassa samaan aikaan. Ahdistus ei siis saisi yhdistyä vaaraan, kuten se yleensä jotakin asiaa tai tilanteita välttävällä yhdistyy. Lapsi myös oppii ympäristöään tarkkailemalla. Parasta esimerkkiä näyttää aikuinen, joka ahdistuneena osaa rauhoittaa itsensä tai pyytää toisilta apua.

MITÄ: Cool Kids halutaan kuntiin ja kouluihin

Lastenklinikoiden Kummien Mielen tila -kampanjan avulla kerätään varoja lasten ja nuorten ahdistuneisuushäiriöiden hoitoon. Varat ohjataan Cool Kidsin kaltaisten näyttöön perustuvien hoito-ohjelmien kehittämiseen ja valtakunnalliseen jalkauttamiseen. 

  • Cool Kids on lasten ja nuorten ahdistuneisuushäiriöiden hoitoon kehitetty kymmenen kerran hoitomalli lapsille ja nuorille.
  • HUS aloitti viime vuoden lopussa Lastenklinikoiden Kummien tuella hankkeen, jossa erikoissairaanhoito kouluttaa näyttöön perustuvan Cool Kids -hoito-ohjelman osaajia ja auttaa menetelmien käyttöönotossa valtakunnallisesti. Tavoitteena on viiden lastenklinikan lisäksi viedä menetelmä myös peruspalveluiden puolelle – kuntiin ja kouluihin. Cool Kids auttaa ahdistuneisuushäiriöistä kärsiviä lapsia ja nuoria sekä heidän perheitään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
  • Ahdistuneisuushäiriöt tulevat erikoissairaanhoidon piiriin usein melko myöhäisessä vaiheessa, sillä perustasolta puuttuu hoito-ohjelma.
  • Ahdistuneisuushäiriöt ovat merkittävä lasten ja nuorten mielenterveydellinen ongelma: niitä esiintyy 6–10 prosentilla.
  • Ahdistuneisuushäiriöihin kuuluvat muun muassa paniikkihäiriö, sosiaalisten tilanteiden pelko, eroahdistushäiriö, yleistynyt ahdistuneisuushäiriö, määräkohtaiset pelot, pakko-oireinen häiriö ja traumaperäinen stressihäiriö. Ahdistuneisuushäiriö hankaloittaa toimintakykyä.

Lähde: HUS nuorisopsykiatrian linjajohtaja Klaus Ranta ja Kummit

Tule mukaan lahjoittajaksi

Lähde mukaan pienten potilaiden tukijoukkoihin lahjoittamalla.

Jaa tämä sivu somessa

Tärkeän asian välittäminen eteenpäin on aina hyvä ajatus. Tästä voit sen tehdä! ♥