Uusimmat artikkelit

Kummit valitsi uudet kunniajäsenet

Kummien hallitus nimitti kaksi uutta kunniajäsentä. Elinikäinen kunniajäsenyys myönnettiin varatuomari Olli Puntilalle sekä entiselle uutisankkurille ja puheterapeutille Pirjo Nuotiolle.

Kummien kunniajäsenyyttä ei monella ole. Aiemmin se on myönnetty kerran näyttelijä Marjatta Leppäselle, ja siitäkin on kulunut aikaa kaksi vuosikymmentä. Kunniajäsenyyden lisäksi Kummien hallitus on aikanaan nimittänyt kunniapuheenjohtajaksi Kummien hallituksen pitkäaikaisen hallituksen puheenjohtajan Kallu Tuomisen (1927–2020).

Nyt kunniajäsenyys myönnettiin kahdelle niin ikään pitkään ja aktiivisesti, tunteja laskematta mukana olleelle kummille: Pirjo Nuotiolle ja Olli Puntilalle.

Kummien hallituksen puheenjohtaja Tuomo Raasio kertoo, ettei kunniajäsenyydelle ole määritetty sen tarkempia kriteereitä.

– Emme ajatelleet, että kunniajäsenen pitää täyttää tietyt kriteerit. Sekä Pirjon että Ollin kohdalla perustelulista on pitkä. Esiin nousevat ainakin seuraavat seikat: vuosikymmeniä kestänyt ja edelleen jatkuva työ Kummien hyväksi, Raasio kertoo.

Pirjo Nuotiolle lasten asiat ovat aina olleet lähellä sydäntä. (Kuva: Laura Koljonen)

Pirjo Nuotio: ”Kummina olo ja hallituksessa toimiminen ovat antaneet minulle valtavasti”

– Kunniajäsenyys tuntuu arvokkaalta ja hienolta, kommentoi Pirjo Nuotio saamaansa tunnustusta.

Entinen uutisankkuri ja puheterapeutti on ollut mukana Kummien toiminnassa 1990-luvulta asti. Hallituksessa hän on istunut melkein 15 vuotta.

Pirjo on ollut ja on edelleen tuttu näky Kummien tapahtumissa. Hän on juontanut useita konsertteja ja nähty pelaamassa Kummit Golfin viheriöllä.

Lapsiin liittyvät asiat ovat aina olleet lähellä hänen sydäntään.

– Synnyin ison lapsiperheen esikoiseksi, joten olen jo nuorena päässyt hoitamaan pikkusisaruksistani. Koulutukseltani olen puheterapeutti, ja työskennellyt myös Mannerheimin Lastensuojeluliitossa yli kymmenen vuotta. Olen tykännyt tehdä myös lapsiin ja heidän hyvinvointiinsa liittyvää vapaaehtoistyötä. Se on minulle luontaista, Nuotio kertoo.

Hän epäilee, että luontaisten taipumusten lisäksi kyse on ”luonneviasta”.

– En osaa olla tekemättä mitään, aina pitää touhuta jotakin. Mutta vakavasti ottaen Kummina olo ja hallituksessa toimiminen ovat antaneet minulle valtavasti.

Minulla on Kummien kautta paljon muistoja. Kummien kautta tutustuin muun muassa Torniossa asuvaan Valtteriin.

Pirjo Nuotiolle erityisen tärkeitä ovat olleet potilastapaamiset ja potilasperheisiin tutustuminen.

– Minulla on Kummien kautta paljon muistoja. Kummien kautta tutustuin muun muassa Torniossa asuvaan Valtteriin. Tutustuimme Valtterin ollessa 5-vuotias. Hän eli 16-vuotiaaksi. Valtteri oli valtavan hurmaava persoonallisuus mutta vaikeasti sairas. Hän ei saanut koko elämänsä aikana syödä tai juoda ja pituuskasvu hänellä pysähtyi 86-senttiin. Omin Valtterin kummilapsekseni, vaikka ei Kummeilla koskaan ole ollut erikseen mitään kummilapsia. Pidin Valtteriin aktiivisesti yhteyttä ja näimme usein.

Kummien työssä Pirjo arvostaa monipuolisuutta ja tuen jakautumista tutkimuksen, yliopistosairaaloiden, lasten ja nuorten mielenterveystyön sekä potilasviihtyvyyden kesken.

– Erityisen hienoa on ollut olla mukana todistamassa Uuden lastensairaalan syntyä, sillä hanke oli myös Kummeille tärkeä. Olen itsekin ollut eri tilaisuuksissa kertomassa muun muassa Valtterista ja vanhan Lastenlinnan olosuhteista.

Kunniajäsenyyden perustelut

”Pirjo on ollut mukana Kummeissa pitkään ja monessa eri roolissa: tapahtumien juontajana, kummina, varainkerääjänä sekä hallituksen jäsenenä.”

Varatuomari Olli Puntila pitää Kummien kunniajäsenyyttä hienona eleenä. (Kuva: Kummit)

Olli Puntila: ”Olemme saaneet aikaan paljon hyvää Kummeille ja sitä kautta suomalaisille lapsille”

Varatuomari Olli Puntila oli mukana Kummien toiminnassa viitisentoista vuotta.

Mukaan hänet houkutteli senaikainen hallituksen puheenjohtaja Kallu Tuominen, joka ensin tiedusteli Puntilalta, tunteeko hän juristia, joka voisi auttaa Kummeja lakiasioissa.

– Lupasin kartoittaa asiaa, Puntila muistelee.

Seuraavan kerran, kun Puntila tapasi Kallun, tämä kysyi, voisiko Olli ottaa pestin vastaan. Vastaus oli myönteinen.

Puntilan motiivi tukea toimintaa oli osittain henkilökohtainen. Hän oli lapsena viettänyt viikon lastensairaalassa ja paikka oli tullut hänelle tutuksi myös lasten ja lastenlasten kautta. 

Puntila osallistui muutaman vuoden ajan hallituksen kokouksiin hallituksen ulkopuolisena jäsenenä. Vuonna 2007 hänet pyydettiin mukaan hallituksen varsinaiseksi jäseneksi. Myöhemmin Puntilasta tuli hallituksen varapuheenjohtaja.

Puntilan motiivi tukea toimintaa oli osittain henkilökohtainen.

Puntilan asiantuntemusta ja kokemusta pankkimaailmassa on voitu hyödyntää niin Kummien kuin Kummisäätiön taloudellisissa asioissa. Sen lisäksi Kummit on tarvinnut erilaista juridista apua muun muassa Kummien ja Kummisäätiön sääntöjen muutoksissa ja testamenttilahjoitusten hoitamisessa. 

– Testamentit ovat olleet merkittävässä asemassa Kummien varainhankinnassa. Kyse on useista miljoonista euroista vuosien aikana. Kinkkisiäkin tapauksia on ollut. Eräs varsin hankala hoidettava oli esimerkiksi Kummeille lahjoitettu ulkomaan asunto, jonka realisointi oli todella vaikeaa. Kohdemaan ja Suomen lainsäädäntö, erityisesti verolait, on testamenttien suhteen hyvin erilainen. Onneksi sain apua toiselta juristilta ja Kummien perustajajäseneltä Juha Rantasilalta.

Puntila kertoo, että Kummien hallituksessa hän tutustui moniin hienoihin ihmisiin.

– Heistä jokainen on oman alansa huippuja, ja olemme saaneet aikaan paljon hyvää Kummeille ja sitä kautta suomalaisille lapsille.

Kunniajäsenyyden perustelut

”Olli on toiminut pitkään hallituksessa ja hoitanut erilaisia juridisia asioita, kuten testamentteja. Työ on vaatinut paljon aikaa ja sitoutuneisuutta.”

Teksti: Laura Koljonen

Tule mukaan lahjoittajaksi

Lähde mukaan pienten potilaiden tukijoukkoihin lahjoittamalla.

Jaa tämä sivu somessa

Tärkeän asian välittäminen eteenpäin on aina hyvä ajatus. Tästä voit sen tehdä! ♥