Uusimmat artikkelit

Scandic tarjoaa Kummien kautta etuseteleitä, mikäli potilasperhe joutuu sairaalavierailullaan yöpymään poissa kotoa – ”Kummit-etusetelillä yöpyvien kohdalla joustetaan tilanteen mukaan”

11-vuotias Jade käy vuosittain elinsiirtokontrollissa HUSin Uudessa lastensairaalassa. Perhe asuu satojen kilometrien päässä pääkaupunkiseudusta, ja tänä vuonna Jaden perhe yöpyi Kummien yhteistyökumppanin Scandicin Meilahden hotellissa.

Elinsiirtokontrollipäivät ovat täynnä sairaalatoimenpiteitä, mutta Jaden perhe on pitänyt huolen myös siitä, että aikaa jää yhteiselle hassuttelulle. (Kuva: Jaden perheen koti-albumi)

Hotelliketju Scandic on tehnyt pitkään yhteistyötä Lastenklinikoiden Kummien kanssa. 

Vuosien mittaan Scandic on tehnyt Kummeille lahjoituksia ja osallistunut muun muassa yritystapahtuma Kummit Golfiin.

Erityisen tärkeä yhteistyön muoto on Kummit-etuseteli, joita yritys tarjoaa potilasperheille, jotka joutuvat yllättäen lähtemään kotipaikkakunnalta pidemmän matkan päähän lähimpään yliopistosairaalaan tai matkaavat sinne suunniteltuun operaatioon.

Kummit-etusetelit käyvät tietyissä Scandic-hotelleissa sairaaloiden lähellä. Kummit välittää etusetelit sairaaloihin, ja sairaalat jakavat niitä perheille, joille katsovat edun olevan tarpeen.

– Etusetelit ovat olleet käytössä Helsingissä vuodesta 2013 ja muilla paikkakunnilla vuodesta 2014, kertoo Kummien projektipäällikkö Jaana Roos.

Tänä vuonna Scandic on mukana tukemassa Kummien toimintaa etusetelien lisäksi toimimalla kumppanina potilasperhevanhempien virkistyspäivissä. Se tarjoaa pidemmältä tulleille vanhemmille hotelliyöpymisen ja aamiaisen.

Helsinki-käynteihin liittyy aina myös jotakin kivaa

Kummit-etuseteliä käytti muun muassa 11-vuotiaan Jaden perhe.

Jadelle tehtiin munuaissiirto vauvana.

Pääasiassa Jaden hoito kuuluu oman alueen keskussairaalaan, mutta kerran vuodessa hän käy kontrollissa Helsingissä, HUSin Uudessa lastensairaalassa.

Tänä vuonna perhe yöpyi tutussa hotellissa Meilahden Scandicissa. Se sijaitsee kivenheiton päässä Uudesta lastensairaalasta.

Yleensä vuosikontrolliin tulevat mukaan Jaden molemmat vanhemmat. Matka taittuu junalla.

Kerran äiti Mira oli kontrollikäynnillä Jaden kanssa kahdestaan, kun Jadelle nousi päivän päätteeksi kova kuume.

– En voinut jättää Jadea yksin huoneeseen, joten en voinut käydä edes kaupassa evästä ostamassa. Sen jälkeen olemme mieheni kanssa olleet molemmat mukana. On myös kaikkien jaksamisen kannalta parempi, että osan päivästä sairaalassa lapsen kanssa viettää toinen vanhempi ja osan toinen.

Koska kontrollikäynnit ajoitetaan yleensä hiihtolomaviikolle, perhe on yhdistänyt käyntiin myös jotakin kivaa tekemistä.

Munuaisen vuosikontrolliin kuuluu erilaisia testejä, verikokeita ja lääkärikäyntejä. Jadelle tehdään yleensä GFR-testi, munuaisultra ja luuston tarkistus. Sen lisäksi hän käy hammaslääkärillä, fysioterapiassa ja tapaa lasten psykiatrisen sairaanhoitajan.

– Pyydämme yleensä jakamaan sairaalapäivän kahteen osaan, jos se on mahdollista.

Koska kontrollikäynnit ajoitetaan yleensä hiihtolomaviikolle, perhe on yhdistänyt käyntiin myös kivaa tekemistä. Silloin sairaalakäynti ei ole se, joka Jadelle jää päällimmäiseksi mieleen.

Tällä kertaa he kävivät katsomassa Miran siskon vauvaa sekä moikkaamassa Jaden kummeja. Lisäksi aikaa jäi myös Jaden vertaiskaverin tapaamiseen sairaalan läheisessä kahvilassa.

– Nyt, kun Jade on vähän vanhempi, olemme liittäneet Helsingin-käynteihin aina jotakin hauskaa. Ollaan yleensä nähty sukulaisia ja kavereita. Siten vuosikontrolliin saa liitetty myös vähän lomajuttuja.

Potilasperhevarauksissa joustetaan

Scandic on Suomen suurin hotellioperoija, jolla on ympäri Suomen 52 Scandic-hotellia. Lisäksi Scandic operoi kymmentä kansainvälistä hotellia Helsingissä ja Tampereella.

Valtakunnallisesti käytössä olevan, joka vuosi hieman erisuuruisen Kummit-etusetelin avulla potilasperheet varaavat hotellihuoneen erillisellä koodilla. Näin hotellin työntekijöillä on tiedossa vierailun luonne.

Kummien ja Scandicin yhteistyön aikana etusetelillä on yövytty tuhansia hotelliöitä Scandicin hotelleissa.

– Vierailun syyt ovat moninaiset, ja aina yöpyminen ei ole oma valinta. Tavoitteemme on tehdä majoitus ja huonevaraus kaikille mahdollisimman mukavaksi ja helpoksi. Tunnemme suurta sympatiaa pienten potilaiden perheitä kohtaan, ja meidän ammattitaidolla ja palvelulla haluamme helpottaa perheiden tilannetta sairaalakäynnin aikana, sanoo hotellinjohtaja Kati Tantarimäki.

Scandic Meilahdessa on 188 huonetta, ja yksi hotellin kerroksista toimii Potilashotellina. Siellä majoittuu HUSin sairaalaan operaatioihin tai tutkimuksiin tulevia asiakkaita.

”Vierailun syyt ovat moninaiset, ja aina yöpyminen ei ole oma valinta. Tavoitteemme on tehdä majoitus kaikille mahdollisimman mukavaksi ja helpoksi.”

Potilasperheitä tulee ympäri Suomen, sillä Uuteen lastensairaalaan on keskitetty kaikki vaativimmat operaatiot.

Kummit-etusetelillä majoittuvat perheet yöpyvät Scandic-hotellin huonekerroksissa.

Etuseteliin liittyvät varaukset tulevat yleensä lyhyellä varoitusajalla. Tantarimäki sanoo, että hotelli pyrkii näiden varausten kohdalla joustamaan kaikessa, missä se voi.

– Olemme saaneet potilasperheiltä palautetta hyvästä asiakaspalvelusta sekä kiitosta joustosta.

Scandicin urheilu- ja sponsorointivastaava Jussi Rissanen kertoo, että Kummit-yhteistyö on osa Scandicin yritysvastuuta.

Scandic tekee sen lisäksi myös muunlaista vastuullisuustyötä. Yritys muun muassa torjuu hotelliensa ruokahävikkiä. Henkilöstö saa myös ehdottaa keinoja, joilla yritysvastuuta voisi viedä eteenpäin.

Hotellinjohtaja Tantarimäki muistuttaa, ettei yritysvastuullisuus ole asia, jolla ratsastetaan, vaan sen pitää olla sisäänrakennettuna yrityksen toiminnassa.

– Kummit-yhteistyötä ei markkinoida isosti, sillä haluamme tukea perheitä hienovaraisesti. Olemme yhteistyöstä ylpeitä – koemme sen arvokkaaksi ja tärkeäksi yhteistyön muodoksi.

Teksti: Laura Koljonen

Tule mukaan lahjoittajaksi

Lähde mukaan pienten potilaiden tukijoukkoihin lahjoittamalla.

Jaa tämä sivu somessa

Tärkeän asian välittäminen eteenpäin on aina hyvä ajatus. Tästä voit sen tehdä! ♥