Uusimmat artikkelit

Hei Kummikaverit, täällä Jonna!

Nimeni on Jonna Joutsen – olen juontaja, puhuja sekä media-alan yrittäjä. On ilo aloittaa Kummien kanssa yhteistyö, sillä koen lasten ja nuorten mielenterveyden tukemisen äärimmäisen tärkeäksi asiaksi. 

Oma polkuni nykypisteeseen on ollut kivinen.

Jouduin koulukiusatuksi ollessani viidennellä luokalla. Kiusaamista tunnutaan selitettävän aina uhrin erilaisuudella, mutta minä olin ollut täysin samanlainen kuin muutkin aina siihen päivään saakka, jolloin luokan tytöt päättivät yksissä mielin, että minun kanssa ei kannata olla kaveri. Muistan vieläkin elävästi tilanteen, jolloin kaikki käänsivät minulle selkänsä. 

Siitä hetkestä lähtien päälleni lyötiin epäsuosituin tytön leima. Väitän, että sitä ristiä on erityisen raskas kantaa pikkukaupungissa, sillä pienten piirien takia koulussa määriteltyä asemaa ei pääse missään pakoon. Poissulkemisen lisäksi sain kuulla piikittelyä ulkonäöstäni, ja läskittelyt olivat minulle arkipäivää. 

Tässä yksi esimerkki tuolta ajalta.

Moneen koulukiusattuun verrattuna olen päässyt vähällä, mutta on vaikea selittää, kuinka paljon herkässä iässä iskostettu viallisuuden kokemus vaikuttaa vielä aikuisiälläkin. Kun joutuu sietämään päivittäistä piikittelyä, jännittämään, mistä saa parin ryhmätyöhön, tai haahuilemaan vuosikausia liikuntatunneilla ilman, että kukaan syöttää, se alkaa vähitellen syödä ihmistä.

Lopulta tilanne helpottui lukiossa ja sain ystäviä. Sain elää kolme ihanaa normaalin nuoren vuotta bileineen ja kaveriporukoineen, ja halusin vain unohtaa kiusaamiskokemukseni. 

Työnsin ikävät muistot taka-alalle niitä kunnolla käsittelemättä ja lukion jälkeen lähdin rohkeasti Helsinkiin tavoittelemaan unelmiani media-alalla. Itsetuntoni oli rakentunut huteralle pohjalle – olin opetellut elämään pelkojeni kanssa, mutta en voittamaan niitä. 

Käsittelemättömät asiat löivät takaisin huolella, kun jouduin nettikiusaajien kohteeksi. Olin 22-vuotias, urani alussa, ja aloittanut juuri työt Iltalehden Fiidi.fi -palvelussa. Sivun tarkoitus oli kuratoida ihmisille kissavideoita ja muuta hyvän mielen sisältöä, mutta huippusuosiostaan huolimatta hömppä ei miellyttänyt kaikkia. 

Kiusaajat ruotivat palstoilla ulkonäköäni ja iskivät asiaan, jota olin pyrkinyt peittämään koko sen astisen elämäni – silmiini. 

Toinen silmäni on sokea, sillä siinä ei ole näköhermo kunnolla kehittynyt. Yhdellä silmällä pärjää muuten normaalisti, joten kohdallani vaiva on lähinnä kosmeettinen. Silmä saattaa karsastaa, ja olin hävennyt sitä koko elämäni. 

Silmäni olivat särö pinnassa, johon oli helppo tarttua. Kasvoistani tehtiin ilkeitä meemejä. Kuvat iskivät syvälle sieluuni ja käsittelemättömät koulukiusaamiskokemukset syvensivät tuskaani. Muistan vieläkin, kuinka katsoin omista Instagram-kuvistani tehtyjä pilkkakuvia sydän hakaten. 

Vaikka työpaikkani vaihtuivat, nettikommenttien ja kiusaamisen aiheuttamaa haavaa ei niin vaan heti parannettukaan. Olen tehnyt pitkän työn päästäkseni sinuiksi itseni kanssa. Vaikka arvet eivät ehkä parane koskaan täysin, olen hurjan ylpeä itsestäni.

Kiusaamista ei ehkä saada koskaan loppumaan maailmasta, mutta pidän tärkeänä viedä eteenpäin viestiä siitä, että ikävien kokemusten ei tarvitse määritellä sinua koko loppuelämäksi. Sinä päätät. 

Pidän rohkeus-teemasta puhujakeikkoja, ja jos edes yksikin kiusattu lapsi tai nuori saa sanoistani voimaa jaksaa ja jatkaa haaveidensa tavoittelua, olen onnistunut. 

Olen todella onnellinen siitä, että saan vietyä tarinaani eteenpäin Kummien avulla.

Kesäkuussa 2022
Jonna Joutsen

Kiitos, kun olet mukana tukemassa lasten ja nuorten hyväksi tehtävää mielenterveystyötä!

Lastenklinikoiden Kummien yksi tärkeimmistä tehtävistä on lasten ja nuorten mielenterveyden tukeminen. Tälle avulle on Suomessa jatkuvasti kasvavaa tarvetta, minkä vuoksi me Kummit rahoitamme erilaisten näyttöön perustuvien menetelmien valtakunnallista jalkauttamista, hoitomenetelmien kehittämistä sekä tietoisuutta lasten ja nuorten mielenterveyden tukemisesta.

Esimerkiksi kahden viimeisen vuoden aikana olemme tukeneet Cool Kids -hoito-ohjelman sekä DKT-terapian käyttöönottoa lastenklinikoilla ja -sairaaloissa ympäri Suomen, lisänneet traumatietoisuutta ja sen hoitoa sairaaloissa, vieneet tietoa mielenterveyden tukikeinoista kaikille Suomen rehtoreille, kampanjoineet yhteistyökumppaneidemme kanssa mielenterveyden tukemisesta sekä keskittäneet päivätyökeräyksemme mielenterveydelle.

Tule mukaan lahjoittajaksi

Lähde mukaan pienten potilaiden tukijoukkoihin lahjoittamalla.

Jaa tämä sivu somessa

Tärkeän asian välittäminen eteenpäin on aina hyvä ajatus. Tästä voit sen tehdä! ♥