Uusimmat artikkelit

Saija Tuupanen ja Sami Hedberg: ”Olemme molemmat jouluihmisiä”

Kummien JouluMielelle-konsertissa ensimmäistä kertaa yhdessä televisiossa esiintyvät Sami Hedberg ja Saija Tuupanen ovat selvinneet poikkeusvuodesta toinen toisiaan tukemalla.
– Ihmisten viestit ovat piristäneet ihan valtavasti, he sanovat.

Sami Hedberg ja Saija Tuupanen esittävät joulukonsertissa kappaleen Jouluyö, juhlayö. (Kuva: Laura Koljonen)

Kummien perinteisessä JouluMielelle-konsertissa nähdään tänä vuonna varsinainen yllätysesiintyjäduo.

Koomikko–näyttelijä Sami Hedberg sekä vuoden 2003 tangokuningatar Saija Tuupanen esiintyvät ensimmäistä kertaa samalla lavalla. Jo muutaman vuoden yhdessä ollut pariskunta on ollut koronavuonna helisemässä.  

– Jotenkin olen henkisesti edelleen maaliskuussa, jolloin keikat menivät tauolle, Sami sanoo.

Sekä Saijalle että Samille pikkujoulukausi on yleensä ollut vuoden kiireisintä aikaa. Tämän vuoden kalenteri näyttää toisenlaiselta.

Pandemian takia peruuntuneet ja siirtyneet keikat tarkoittivat myös sitä, että aikaa vapautui työ- ja yhteistyöjuttuihin, joihin he olivat yleensä joutuneet vastaamaan ”kiinnostaa kyllä, mutta valitettavasti kalenteri on jo täynnä”.

– Kun meitä pyydettiin Kummien joulukonserttiin, sanoin Samille heti, että nyt mennään! Ja kun se on vielä niin hyvän asian puolesta, Saija sanoo. 

– Mehän olemme molemmat jouluihmisiä. Kappaletta valittiin pitkään ja hartaasti. Saija on niin upea pakkaus, että kappaleessa pitää olla iso tunne mukana. Tunteellista, mutta ei liian imelää, Sami kuvailee.

Välillä eri rooleissa kuin on totuttu näkemään

Saija Tuupanen on yksi tanssilavojen kestosuosikkeja. Normaalioloissa hänellä saattaa olla 200–240 keikkaa vuodessa. Se tarkoittaa sitä, että hän kipuaa lavalle parhaimmillaan noin viidesti viikossa.

Sami Hedberg on maamme suosituimpia stand up -koomikoita, mutta keväällä hänestä paljastui monen yllätykseksi myös laulaja.

Lahjakkuus tuli ilmi MTV3:n Masked Singer –ohjelmassa, jonka Sami toukokuussa voitti. Leijonan roolissa tuomarit hurmannut Sami kertoo, että formaatti oli hänelle täydellinen.

Myös Saija on tehnyt urallaan uusia aluevaltauksia. Yksi käännekohta oli vuonna 2012, kun hän nousi teatterin lavalle.

– Sain keskittyä vain musiikkiin – se oli pääosassa. Kukaan ei tiennyt, kuka Leijonan maskin takana on.

Sami sanoo, että jos hän olisi kivunnut lavalle laulamaan ilman maskia, ihmiset olisivat hänen mukaansa vain miettineet, että mitä se nyt tuolla tekee.

– Vaikka esiinnyn stand upissa omalla nimelläni, lavalla minulla on rooli. Siinä on toki paljon persoonastani, mutta se on aivan överiksi vedetty. Sen sijaan, kun tulkitsen jonkin kappaleen, olen lavalla itsenäni.

Myös Saija on tehnyt urallaan uusia aluevaltauksia. Yksi käännekohta oli vuonna 2012, kun hän nousi teatterin lavalle.

– Silloin tein roolin Suuressa Tangomusikaalissa. Se sai heräämään, että tämähän on kivaa. Etenkin komediasta nautin todella paljon ja teen teatteria mielelläni, Saija sanoo.  

– Katsomossa olen tajunnut, että Saijallahan on koomikon rytmitaju. Uskoisin, että hän oppisi nopeasti tekemään stand upia, Sami lisää.

Huono omatunto peruuntuneista keikoista

Yleisö on molemmille kaikki kaikessa. Osittain siksi koronapandemian takia peruuntuneet keikat ovat ottaneet niin lujille. Elinkeinon menetyksen lisäksi jokainen peruuntuminen on ollut pettymys liput ostaneille katsojille ja kuulijoille.

– Ihmiset ovat laittaneet todella paljon viestejä. Viestit ovat piristäneet ihan valtavasti, Saija sanoo.

– Joinakin vuosina olen keikkaillut vähän liikaakin ja ollut todella väsynyt. Mutta nyt, kun keikkoja on ollut kourallinen, olen odottanut niitä monta päivää etukäteen. Keikoille lähteminen on ihanaa, hän jatkaa.

Sami sanoo olleensa todella pahoillaan peruuntuneista keikoista, vaikka tietää, etteivät ihmiset ajattele peruuntumisten ja siirtämisten olevan hänen syytään.

”Auttamalla homma menee eteenpäin. Ja uskon vahvasti siihen, että hyvä tulee takaisin.”

– Sitä on vaikea selittää. Se vain tuntuu pahalta. Minua huolettavat myös kaikki keikkoihini liittyvät ihmiset ja järjestäjät. Yksi lipun ostanut vaikuttaa niin monen elinkeinoon. Mutta positiivista on, että 90 prosenttia lipun ostaneista on myös pitänyt lipun, joten keikat tullaan kyllä järjestämään.

Pariskunta on tsempannut toinen toisiaan.

– Kun suhteessa on kaksi esiintyvää taiteilijaa, on ollut tärkeää ihan vaan kuunnella toisen huolia. Esiintyvä taiteilija haluaa aina tuoda iloa ja naurua ihmisten elämään, ja kun se ei ole mahdollista, siitä tuntee huonoa omaatuntoa, Saija sanoo.

Mutta jos vuodesta 2020 pitää jotakin positiivista löytää, niin Samin mökki on vihdoin kunnossa!

– Eihän sen ostosta olekaan kuin kymmenisen vuotta… En ole paljon aiemmin ehtinyt mökkeillä. Tämä kesä on ollut poikkeus. Mutta vakavasti ottaen, vuoden aikana on tullut hyvin selväksi, mikä on tärkeää: terveys ja läheiset.

Hyväntekeväisyys on itsestäänselvyys 

Saija ja Sami on nähty Kummien tapahtumissa aiemminkin. Sami on ollut mukana muun muassa yrityksille suunnatussa Myynti tekee hyvää -tapahtumassa ja Saija on tuttu näky Kummien konserteissa.

Hyväntekeväisyys on molemmille itsestäänselvyys. 

– Auttamalla homma menee eteenpäin. Ja uskon vahvasti siihen, että hyvä tulee takaisin, Sami sanoo.

– Ja osallistumisesta tulee aina hyvä mieli, Saija lisää.

Kummien perinteinen JouluMielelle-konsertti nähdään 11.12. MTV3:lla.

Teksti: Laura Koljonen

Tule mukaan lahjoittajaksi

Lähde mukaan pienten potilaiden tukijoukkoihin lahjoittamalla.

Jaa tämä sivu somessa

Tärkeän asian välittäminen eteenpäin on aina hyvä ajatus. Tästä voit sen tehdä! ♥