Uusimmat artikkelit

Terveiset Kuopion lastenklinikalta

Kysin lastenklinikan lastentarhanopettaja Heli Wouters kertoo, millaista yhteistyötä he tekevät Kummien kanssa.

Kesä on jo ehtinyt tänne Kuopion seudullekin, mutta Lasten ja nuorten klinikalla sattuu ja tapahtuu vuodenajasta riippumatta – potilaita riittää ympäri vuoden! Lapsen tai nuoren sairastuminen ei kysy vuodenaikaa, eikä muutenkaan hetken sopivuutta, vaan useimmiten se myllertää perhe-elämää yllättäen joko lyhemmän tai pidemmän aikaa.

Lastentarhanopettajana lastenosastoilla työskennellessäni tapaan hyvin monenlaisia lapsia, joilla on erilaisia sairauksia ja vammoja. Tapaan myös monenlaisia perheitä eri lähtökohdista. Mikä näitä perheitä yhdistää, on se hätä ja huoli, kun oma lapsi on sairastunut ja joutunut sairaalaan. Erilaisia potilaita, eri sairauksia, eripituisia hoitojaksoja. Kuitenkin sairaudesta riippumatta jokainen sairaalassaolo on yksilöllinen kokemus lapselle ja perheelle. Siksipä lapset ja perheet tarvitsevatkin juuri heille sopivaa huomiointia ja palvelua. Toki on olemassa tietynlaiset ”kaavat”, kuinka mitäkin sairautta hoidetaan, mutta jokaisen lapsen ja perheen kokemus ja elämäntilanne ovat ainutlaatuisia, joten sitä pyritään vaalimaan. Tätä työtä ei voi koskaan tehdä ”liukuhihnalta”. Ei voi koskaan perheen puolesta kertoa minkälaisen myllerryksen tai ketjureaktion lapsen sairastuminen voi perheessä aiheuttaa, vaan lasta ja perhettä on kuunneltava ja kohdeltava yksilöinä.

Lastentarhanopettajan työ sairaalassa on järjestää alle kouluikäisille lapsille leikkitoimintaa. Työparina toimii askartelunohjaaja ja palvelemme myös kouluikäisiä lapsia viriketoiminnan merkeissä. Jokainen sairaalaan tuleva lapsi ja nuori huomioidaan, tekemistä pitää löytyä hyvinkin eri-ikäisille lapsille. Leikkitoiminnan yksi tärkeistä tavoitteista viihtymisen lisäksi on lapsipotilaan sairaalaan ja toimenpiteisiin liittyvien pelkojen lievittäminen leikin keinoin.

Vauvojen lelut ja mobilet, leikki-ikäisten leikki- ja askarteluvälineet sekä oppimista tukeva leikkiympäristö ovat tärkeitä sairaalassakin. Tarvitaan kouluikäisille sekä nuorille pelejä, luettavaa, pelikoneita ja muuta ajanvietettä. Koululaisia palvelee myös sairaalakoulu, joka on tärkeä yhteistyökumppanimme.

Kaiken kaikkiaan teemme moniammatillista yhteistyötä täällä sairaalassa. Pääpaino on lääketieteellisessä hoidossa ja hoitotyössä. Jotta lapsi ja perhe ja heidän tarpeensa voidaan huomioida kokonaisuudessaan paremmin, siihen tarvitaan moniammatillista tiimiä, johon lukeutuu hoitajien ja lääkärien lisäksi esimerkiksi sosiaalityöntekijä, kuntoutusohjaaja, psykologi ja muita terapeutteja. Yhteisen työmme tavoite on lapsen paraneminen tai perheen auttaminen elämään lapsen pitkäaikaissairauden kanssa niin, että elämä olisi hyvää ja hallittavissa. Tähän auttamistyöhön ei meistä kukaan pysty yksin.

Tässä astuvat kuvaan myös muut sairaalan toimintaa tukevat tahot ja yhteistyökumppanit. Eri järjestöt, lahjoittajat, vierailijat – kaikilla on oma merkityksensä tässä lastenosastojen arjessa ja perheiden tukemisessa.

Lastenklinikoiden Kummit tukee meitä monin eri tavoin. Kaikki lahjoitusvaroilla tehtävät hankinnat, kuten esimerkiksi hoitolaitteet sekä potilaiden ja hoitoympäristön viihtyisyys (mm. tavarat, sisustus, kalusteet) ovat tarpeellisia. Lahjoituksilla pystymme monipuolistamaan lapsille ja nuorille tarjottavaa toimintaa sairaalassa sekä rakentamaan sairaalaympäristöstä viihtyisämmän. Kummien lahjoituksilla on myös oma roolinsa, kun suunnitellaan uusia tiloja hoidon kehittämiseksi.

Arjen tähtihetkinä sairaalassa – paranemisen tai kotiinlähdön lisäksi – siintävät erilaiset vierailut, jolloin saamme lapsia ja nuoria ilahduttamaan heille tuttuja idoleita; kuten urheilijoita, laulajia tai näyttelijöitä. Pienet musiikkiesitykset sekä erilaiset näytökset tuovat iloa ja virkistystä niin asiakkaille kuin henkilökunnallekin. Joka vuosi voimme myös lähettää muutaman onnekkaan lapsen Elämä Lapselle -konserttiin Helsinkiin. Voi sitä ilon ja onnen määrää, ken sinne pääsee – olen päässyt tätä todistamaan omin silmin! Myös perheille ja vanhemmille suunnatut virkistyspäivät ja -matkat ovat kirvoittaneet epäuskoisia onnen kyyneleitä: ”ihanko totta, onko tämä lahja todella meidän perheellemme?!” On ollut etuoikeus todistaa näitä hetkiä!

Sairaalat ja Lastenklinikoiden Kummit tekevät paljon yhteistyötä lahjoitustarpeiden kartoituksessa. Voimme myös yhdessä suunnitella esimerkiksi erilaisia tapahtumia/vierailuja. Muutamana esimerkkinä upeasta, jo usean vuoden jatkuneesta yhteistyöstä täällä Kuopiossa voi mainita mm. Tivoli Sariolan, Pelastuslaitoksen sekä KalPan.

Lopuksi haluan vielä koko klinikkamme puolesta sydämellisesti kiittää kaikkia lahjoittajatahoja yhteistyöstä lastenklinikoiden ja omalta osaltani erityisesti KYSin Lasten ja nuorten klinikan kanssa. Haluamme, että tiedätte, kuinka tärkeää jokaisen panos tässä Kummityössä on lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi. Vain yhdessä se onnistuu. Toivomme, että haluatte tukea meitä jatkossakin!

Lastenklinikoiden puolesta,

Heli Wouters, Lastentarhanopettaja (KYS)

Helin kirjoitus on alun perin tehty Kummien säännöllisille tukijoille suunnattuun kummikaverikirjeeseen. Ryhdy sinäkin Kummikaveriksi.

Tule mukaan lahjoittajaksi

Lähde mukaan pienten potilaiden tukijoukkoihin lahjoittamalla.

Jaa tämä sivu somessa

Tärkeän asian välittäminen eteenpäin on aina hyvä ajatus. Tästä voit sen tehdä! ♥