Uusimmat artikkelit

Koronapandemia tekee lahjoituksista entistä tärkeämpiä

Uuden lastensairaalan toimialajohtaja Jari Petäjä kertoo, mikä merkitys lahjoituksilla on ja millainen arki sairaaloilla on edessä koronapandemian jälkeen.

Toimialajohtaja Jari Petäjä sanoo, ettei koronapandemia vaikuta vähentäneen ihmisten halua lahjoittaa sairaaloille. (Kuva: Hus)

Kummien kautta tehtävät lahjoitukset auttavat potilaita monin eri tavoin. Lahjoituksilla on mahdollista hankkia laitteita, kouluttaa sairaalahenkilökuntaa ja hankkia pikkupotilaille virkistystä sairaala-arkeen. Kummien vuosittaisesta budjetista tietty osa lohkaistaan myös Lastentautien tutkimussäätiölle.

Kummit ohjaa varoja viiteen yliopistosairaalan ja niiden lasten ja nuorten klinikoille: Helsinkiin, Tampereelle, Turkuun, Kuopioon ja Ouluun.

Mutta millaiseen arkeen klinikat palaavat, kun pandemia joskus laantuu?

Uuden lastensairaalan toimialajohtaja Jari Petäjä, mikä merkitys lahjoituksilla on sairaaloille ja pikkupotilaille?

– Merkitys on alati kasvava. Perinteisten sairaalaviihtyvyyteen liittyvien lahjoituksen lisäksi lahjoitusvaroja voidaan käyttää laitehankintoihin tai henkilökunnan kouluttautumiseen. Esimerkiksi Husin lasten- ja nuorisopsykiatrian ja Kummien yhteinen hanke, Cool Kids, on tällainen. Lahjoitusten kohdistaminen koulutukseen on suhteellisen uusi kokonaisuus. Kuten muissakin kohteissa, koulutuksessakin on kyse sellaisista koulutusmahdollisuuksista, joita sairaalan julkinen rahoitus ei kata.

– Kummit on meille tärkein lahjoituskumppani. ULS saa Kummeilta vuosittain tietyn osuuden, ja euroissa se on useimmiten useampi satatuhatta.

– Husin lasten ja nuorten kokonaisuuteen kuuluu ULS:n lisäksi lasten- ja nuorisopsykiatria, ja olemme myös vastuussa Lohjan, Raaseporin ja Porvoon alueen lasten hoitamisesta. Husiin kuuluu myös Hyvinkään lasten yksikkö.

Miten koronapandemia on vaikuttanut ULS:issa lahjoitusten määrään ja/tai kohdentamiseen?

– Vielä on liian aikaista arvioida. Olemme saaneet lahjoituksia korona-aikana, esimerkiksi testamentteja. Ne on tietenkin laadittu jo ennen koronaa. Lahjoituksia on tullut myös koronaan liittyviin laitehankintoihin. Usein lahjoittaja on meihin etukäteen yhteydessä ja kysyy tarpeistamme. Olemme tavattoman kiitollisia, että on olemassa järjestäytynyttä lahjoitustoimintaa.

– En usko, että koronapandemia on vähentänyt halua lahjoittaa. Saattaa olla, että se on päinvastoin johtanut lisääntyneisiin lahjoituksiin. Näyttää vääjäämättömältä, että julkinen raha tulee vähenemään. Tämä on myös yliopistosairaaloidemme yhteinen huoli, että miten rahoitusasemamme kehittyy jatkossa ja miten pysymme hoidon kannalta ajan tasalla.

Onko teille tehty suoraan korona-aikaan liittyviä lahjoituksia?

– ULSiin on hankittu koronapandemian aikana ECMO-laite Kummien tuella. Laitteella voidaan huolehtia potilaan hapetuksesta vielä sen jälkeen, kun hengityskonekaan ei riitä.

”Sairaaloiden rahoituksen heiketessä lahjoitusten arvo tulee nykyisestään lisääntymään. Uskon vaikutuksen näkyvän jo vuonna 2021.”

– ECMO-laitetta käytetään äärimmäisessä keuhkoinfektiotilanteessa. Kuluneena talvena olemme esimerkiksi pelastaneet ECMO:lla kaksi influenssaan vaikeasti sairastunutta lasta. Uusi lastensairaala on ainoa paikka Suomessa, jossa tätä hoitoa lapsille voidaan antaa. Meillä oli ennen kyseistä hankintaa vain kolme laitetta. ECMO-hankinnalla varauduimme harvinaisiin mutta mahdollisiin COVID-tautitapauksiin. Laitteelle on paljon käyttöä muissakin henkeä uhkaavissa tiloissa, ja neljä laitetta kaikkien Suomen lasten turvaksi ei ole turhan paljon.

Miten ajankohtaiset asiat vaikuttavat lahjoituksiin? Näkyykö se yleensä heti vai pidemmällä aikavälillä?

– Se on pidemmän aikavälin juttu. En usko, että koronapandemia näkyy meille kohdistetuissa lahjoituksissa kovinkaan paljon. Nämä ovat elämänaikaisia arvovalintoja. Esimerkiksi testamenttilahjoitus on yleensä huolellisen harkinnan tulos.

Mikä merkitys lahjoituksilla on koronapandemian jälkeen?

– Tarve on nähtävissä aivan selkeästi. Sairaaloiden rahoituksen heiketessä lahjoitusten arvo tulee nykyisestään lisääntymään. Uskon vaikutuksen näkyvän jo vuonna 2021.

Mikä on kokemuksesi: miten tämäntyyppiset tapahtumat yleensä vaikuttavat lahjoituksiin?

– Koronapandemian kanssa meillä ei ole mitään vertailukohtaa. Kaikkinensa suomalainen erikoissairaanhoito on selvinnyt koronasta todella hyvin ja hoitanut asiat upeasti tähän asti. Uskon, että koronan myötä sairaaloiden merkitys ja arvostus kasvaa.

Teksti: Laura Koljonen

Tule mukaan lahjoittajaksi

Lähde mukaan pienten potilaiden tukijoukkoihin lahjoittamalla.

Jaa tämä sivu somessa

Tärkeän asian välittäminen eteenpäin on aina hyvä ajatus. Tästä voit sen tehdä! ♥