Mielen tila -kampanja etenee – uusien osaajien kouluttaminen alkoi

Kummien viime vuoden isoin kampanja, Mielen tila, rahoittaa lasten ja nuorten tutkittuja, mielenterveyden häiriöitä tehokkaasti hoitavia hoitomenetelmiä. Tällainen on muun muassa Cool Kids -hoito-ohjelma. Kampanjan avulla koulutetaan uusia osaajia ympäri Suomen.

”Hoito-ohjelman opettelun lisäksi olemme auttaneet luomaan rakenteita ja käytäntöjä fokusoidusta hoitomallista. Eli esimerkiksi miten potilaat ohjautuvat siihen”, sanoo Sanna Hemnell. Hemnell on HUSin lastenpsykiatrian psykologi ja yksi Mielen tila -kampanjan kouluttajista. (Kuva: Laura Koljonen)

Kummien lasten ja nuorten mielenterveyteen keskittyvä Mielen tila -kampanja on edennyt vaiheeseen, jossa HUSin lasten ja nuorten psykiatrian asiantuntijat ovat kouluttaneet ensimmäisen ryhmän uusia Cool Kids -osaajia.

Kummien tuella menetelmää levitetään koko Suomen lasten ja nuorten saataville. Näin apu löytää perille mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 

HUSin lastenpsykiatrian psykologi ja perheterapeutti Sanna Hemnell on yksi kouluttajista.

Hemnell kertoo, että viime vuoden marraskuussa alkaneessa koulutuksessa oli 60 osallistujaa. Osallistujia tuli kaikista Suomen yliopistosairaaloista sekä HYKSin erityisvastuualueelta. Osa koulutukseen osallistuneista toimii perustasolta, kuten kouluissa.

– Hoito-ohjelman opettelun lisäksi olemme auttaneet luomaan rakenteita ja käytäntöjä fokusoidusta hoitomallista. Eli esimerkiksi miten potilaat ohjautuvat siihen, Hemnell kertoo.

Hemnellin mukaan Cool Kids hoitomuotona alkaa varmasti hahmottua, kun osallistujat ovat ohjanneet ensimmäiset hoito-ohjelman mukaiset hoitonsa.

– Hoitomalli vaatii myös työntekijöiltä tiettyä rohkeutta ja itsensä altistamista epätavallisille tilanteille. Kaikilla ei ole ollut kokemusta esimerkiksi potilasryhmien ohjaamisesta ja erityisesti tapaamisella tehtävät altistukset yhdessä lasten kanssa voivat tuntua työntekijästäkin epämukavilta.

Palaute on ollut järjestään positiivista.

– Erityisesti perustasolta on tullut todella kiittävää palautetta.

Seuraava peruskoulutus alkaa syksyllä, ja se keskittyy HYKSin erva-alueelle.

Lue lisää: kummit.fi/mielentila

Voit tukea lasten ja nuorten hyväksi tehtävää mielenterveystyötä ryhtymällä nyt myös kuukausilahjoittajaksi.

Cool Kids -koulutuksesta sanottua: 

”Kun kuulin Cool Kids -koulutuksesta, kovasti mietin, miten se istuisi omaan työhöni. Pohdin, mennäänkö Cool Kidsissä liikaa hoidolliselle puolelle, mikä taas ei välttämättä istu omaan työhöni koulukuraattorina. Olin kuitenkin kiinnostunut ja ajattelin, että parhaimmillaan siitä voi olla todella iso apu oppilaille. Olen koulukuraattorina ala- ja yläkoulun oppilaille sekä lukiolaisille. Koulumaailmassa on paljon ahdistuneita lapsia ja nuoria. Nyt olen ohjannut yhden yläkouluikäisten ryhmän psykologin kanssa. Koimme, että Cool Kidsistä on paljon apua. Hoito-ohjelman struktuuri on aika tarkka, mutta hyvin selkeä. Se tarjoaa uuden tavan ajatella ja ohjaa tekemään altistuksia hienovaraisesti. Ryhmämuoto toimii hyvin: vetäjät, oppilaan perhe ja muut ryhmäläiset tsemppaavat. Sen myötä nuoret haluavat voittaa itsensä. Cool Kidsissä myös vanhemmat ovat tiiviisti mukana. Sillä on suuri merkitys. Uskon, että tälle on laajempaakin tilausta. Parhaiten tämä mielestäni toimisi sellaisissa tilanteissa, joissa huoli ei ole vielä paisunut liian isoksi.”

Eksoten alueen koulukuraattori Laura Saukko

”Opiskelemme lasten ja nuorten kognitiivisiksi psykoterapeuteiksi, ja Cool Kids -hoito-ohjelma oli sitä kautta tuttu. Se motivoi molempia mukaan koulutukseen. Koulutuspäivät olivat hyvä alkusysäys, ja koulutushoitoja tekemällä olemme edelleen kehittyneet hoitomallin soveltamisessa. Cool Kids on hoito-ohjelma, jossa tekemällä oppii. Tärkeänä osa-alueena on ollut joka toinen viikko järjestetty työnohjaus. Pandemian vuoksi sekä työnohjaus että koulutus järjestettiin etänä. Molemmat toimivat yllättävän hyvin. Yksilöllisiin perhehoitoihin osallistuneet ovat olleet Cool Kidsiin tyytyväisiä, ja kokeneet saaneensa hoito-ohjelmasta apua. Syksyllä pääsemme aloittamaan ryhmät, kun pandemiatilanne helpottuu. Olemme keskustelleet esihenkilöidemme kanssa siitä, että Cool Kids -hoitomallille ja sen osaajille olisi lisätarvetta tällä alueella.”

Psykologit Johanna Vesa ja Sanna Tuomaala Oulun yliopistollisen sairaalan lastenpsykiatrialta

”Cool Kidsissä minua kiinnosti eniten hoito-ohjelman ryhmämuotoisuus. Uskon, että perheet hyötyvät siitä ja samalla näkevät, että muillakin perheillä on haasteita. Cool Kidsin kautta lapset ja nuoret saavat onnistumisia. Vertaistuki on muutenkin tärkeää. Siitä tulee helposti positiivinen kierre: jos tuokin uskalsi kokeilla, minäkin voisin. Ryhmät pääsemme Turun seudulla suuremmissa määrin aloittamaan syksyllä. Toistaiseksi ahdistuneisuushäiriötä on hoidettu Cool Kidsin avulla erikoissairaanhoidon puolella, mutta ne paikat täyttyvät aina todella nopeasti. Tarkoituksena on viedä Cool Kids myös kouluihin. Cool Kids haastaa työntekijää ja perheitä. Materiaalit ovat selkeitä ja kaikille on omansa: lapsille ja nuorille, vanhemmille ja ohjaajille. Lapset ja nuoret osallistuivat ryhmätapaamisiin mielellään.”

TYKSin lasten psykiatrian poliklinikan psykologi Satu Östman

”Työskentelen perusterveydenhuollossa, perheneuvonnassa ja nuorten avussa. Asiakkaat pääsevät meille ilman lähetettä. Minusta tuntuu, että vuosi vuodelta meille ohjautuu hoidettavaksi​ yhä enemmän ahdistuksella ja masennuksella oireilevia lapsia ja nuoria. Hoitojaksomme ovat melko lyhyitä, ja Cool Kids sopii kuvauksensa perusteella siihen. Se on intensiivinen, mutta selkeä ja niin sanotusti helposti kalenteroitava. En ollut aiemmin opiskellut kognitiivista käyttäytymisterapiaa, joten minun piti käydä erikseen kuuden tunnin valmistava luento ennen varsinaista Cool Kids -koulutusta. Pidän erityisesti Cool Kidsin ajatuksesta, että ammattilainen työskentelee yhdessä lapsen ja vanhemman kanssa. En arvannut, että koulutus olisi ollut näin vaikuttava. Olemme nyt pandemia-aikana tehneet tätä yksilöllisenä hoitona lapsille yhdessä kollegani Annukka Makkosen kanssa. Syksylle on suunnitteilla ensimmäinen ryhmämuotoinen hoito-ohjelma. Harvoin missään hoitomuodossa saadaan tuloksia näin nopeasti. Perheet ovat suhtautuneet tähän todella hyvin ja tämä on nostanut myös omaa työmotivaatiota.” 

Eksoten lasten ja nuorten talon, perheneuvonnan ja nuoren avun sairaanhoitaja Jenni Jyräs 

Teksti: Laura Koljonen

Tule mukaan lahjoittajaksi

Lähde mukaan pienten potilaiden tukijoukkoihin lahjoittamalla.

Jaa tämä sivu somessa

Tärkeän asian välittäminen eteenpäin on aina hyvä ajatus. Tästä voit sen tehdä! ♥