OSAO opinnollisti oppilaitoskumppanuuden

Viime syksynä Kummit sai jälleen uuden kumppanuusoppilaitoksen koulutuskuntayhtymä OSAO:sta.

Liiketoiminnan opiskelijat myivät Teemu-nalleja ja tekivät lipaskeräystä helmikuisessa Kärppä-pelissä. (Kuva: Maria Kursu ja Anu Pokela)

Lipaskeräystä, Teemu-nallejen myyntiä kauppakeskuksissa ja Oulun Kärppien pelissä, kirpputori, myyjäiset, luettelee lehtori Anu Pokela.

Pokela työskentelee koulutuskuntayhtymä OSAO:n Kaukovainion Palvelut-yksikössä. Hän on toteuttanut yhdessä oman yksikkönsä opettajien ja opiskelijoiden kanssa erilaisia monialaisia projekteja Kummien kumppanuusoppilaitosyhteistyöhön liittyen.  

Koko OSAO:n kahdeksan yksikön yhteisenä tavoitteena on kerätä 10 000 euron potti.

– Kun saimme tietää tällaisesta mahdollisuudesta, teimme yksikkömme opettajakollegoiden kanssa aika nopeasti päätöksen lähteä mukaan. Kummit on niin tunnettu hyväntekeväisyysorganisaatio, että kun kerroimme asiasta opiskelijoille, heidät oli todella helppo saada mukaan. Olemme aiemminkin tehneet koulussa yhteiskunnallista vaikuttamista nuorille ja nuorten kanssa, Pokela kertoo.

Opinnollistaminen kannattaa

Oppilaitoskumppanuus on hyödyllinen myös nuorten opintojen kannalta.

OSAO:ssa tutkintojaan suorittaa yhteensä 8500 opiskelijaa, ja liiketoiminnan ja matkailun opiskelijoiden opintokokonaisuuksiin kuuluu myynti ja asiakaspalvelu.

– Opinnollistimme oppilaitoskumppanuuden eli olemme ottaneet sen mukaan opintoihin. Kummit-yhteistyö on ollut hyvä tapa opetella ihmisten kohtaamista ja myyntitaitoja, ja se on leivottu osaksi myynnin tutkintoa. Harjoittelemme koulussa taitoja aina käytännössä ennen kuin opiskelijat lähtevät työpaikoille.

”Kun kerroimme asiasta opiskelijoille, heidät oli todella helppo saada mukaan. Olemme aiemminkin tehneet koulussa yhteiskunnallista vaikuttamista nuorille ja nuorten kanssa.”

Pokela kertoo, että yhteistyö on käyty tarkasti läpi opiskelijoiden kanssa. Tapahtumien yhteydessä on aina kerrattu kunkin pisteen työvaiheet: huolellinen tutustuminen Kummien toimintaan, ständin rakentaminen, myyntitavoitteiden asettaminen ja suorituksen purku jälkikäteen.

– Jälkikäteen olemme käyneet läpi, miten myynti meni, miten opiskelijat saivat kontaktin asiakkaaseen ja vastaavaa. Opiskelijat ovat olleet todella motivoituneita ja olemme kyllä huomanneet, että kun tekee hyvää, itsellekin tulee hyvä mieli.

Verkostot hyötykäyttöön

Pokela sanoo, että parhaat hyödyt oppilaitoskumppanuudesta saa, kun toiminnasta tekee oppilaita motivoivaa.

– Me opettajat valitsimme kohteen, eli Kummit, mutta opiskelijat ovat saaneet päättää missä ja miten varat kerätään. He ovat lähteneet toimintaan todella hienosti mukaan, ja uskon, että sekin on motivoinut, kun varat ohjataan lähialueen yliopistosairaalaan eli OYSiin. Samoin paikallisuus on ollut tärkeää lahjoittajille.

Pokela suosittelee lämpimästi oppilaitoskumppanuutta.

– Kummeilta saa hyvän sapluunan ja idean. Omat vinkkini ovat: hyödyntäkää olemassa olevat verkostot ja opinnollistakaa tekeminen niin, että se on konkreettinen osa opintoja ja aiemmin opittua.

Teksti: Laura Koljonen

Lue lisää kumppanuusoppilaitoksista täältä ja täältä.

Tule mukaan lahjoittajaksi

Lähde mukaan pienten potilaiden tukijoukkoihin lahjoittamalla.

Jaa tämä sivu somessa

Tärkeän asian välittäminen eteenpäin on aina hyvä ajatus. Tästä voit sen tehdä! ♥