Kummien vuosikertomus 2023 on nyt julkaistu

Lastenklinikoiden Kummit toimii lasten terveyden tukena Suomessa. Kummitoiminta vaikuttaa lasten terveyden edistämiseen yliopistollisten lastensairaaloiden, kehityshankkeiden sekä lastentautien tutkimuksen välityksellä ympäri maan. Vuosittain Kummit tukee avustuskohteidensa sekä työnsä kautta lukuisia eri potilasperheitä. Lastenklinikoiden Kummit on tukenut lasten ja nuorten parasta mahdollista hoitoa Suomessa jo 30 vuoden ajan.

Lastenklinikoiden Kummit vuonna 2023Kummien vuosikertomus on nyt julkaistu.

Lastenklinikoiden Kummit toimii lasten terveyden tukena Suomessa. Kummitoiminta vaikuttaa lasten terveyden edistämiseen yliopistollisten lastensairaaloiden, kehityshankkeiden sekä lastentautien tutkimuksen välityksellä ympäri maan. Vuosittain Kummit tukee avustuskohteidensa sekä työnsä kautta lukuisia eri potilasperheitä. Lastenklinikoiden Kummit on tukenut lasten ja nuorten parasta mahdollista hoitoa Suomessa jo 30 vuoden ajan.

Kummitoiminta kattaa monipuolista varainhankinta-, tuki- ja vaikuttamistyötä potilaiden sekä heidän perheidensä hyväksi. Keskiössä on Kummien tiivis yhteistyö lastensairaaloiden kanssa, laaja hyväntekeväisyysverkosto sekä aktiivinen sidosryhmätoiminta, jonka kautta eri tekijöitä kutsutaan ja osallistetaan mukaan tukityöhön. Vuosi 2023 oli Lastenklinikoiden Kummien 30:s toimintavuosi – toimiaikanaan Kummit on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä suomalaisten tärkeäksi kokemana hyväntekeväisyyskohteena, jonka tukityöhön kaikki ovat tervetulleita mukaan. Kummien juhlavuosi vietettiin monella tavoin vaikean maailmantilanteen keskellä, joka vaikutti myös Kummien toimialaan. Kummien pääkampanjat, syksyn Elämä Lapselle ja vuoden loppupuolen JouluMielelle, onnistuivat kuitenkin erittäin hyvin ja loivat perustan Kummien vahvalle toimintavuodelle tukikohteidensa hyväksi.

Kummien tukityö rakentuu neljän tärkeän tukiohjelman ympärille: innovaatiohankkeet ja laitehankinnat, lastentautien tutkimus, potilasviihtyvyys/parantava ympäristö (Kummitassut) sekä lasten ja nuorten mielenterveys (Mielen tila -ohjelma). Näiden ohjelmien piirissä vuoden 2023 aikana Kummit mahdollisti ja tuki monipuolisesti lasten terveyttä. Kummit tekee tiivistä yhteistyötä lastensairaaloiden kanssa. Yhdessä tukikohteiden ja asiantuntijoiden kanssa kartoitetaan ajankohtaisia hankkeita eri osa-alueilta, joiden kautta Kummien tuella voidaan tehokkaasti edistää lasten ja nuorten parasta mahdollista hoitoa valtakunnallisesti. Lastensairaaloissa esimerkiksi laitehankinnat ovat ajankohtaisia koko ajan, sillä jatkuvasti kehittyvä hoitotyö ja hoitomenetelmien kehittyminen tuovat mukanaan uudenlaisia laitetarpeita, joilla voidaan parantaa lapsipotilaan hoitokokemusta sekä tuloksia. Tutkimus yhdistettynä uuteen teknologiaan tuo runsaasti mahdollisuuksia Kummien ja lastensairaaloiden tehokkaalle yhteistyölle.

Mielenterveyden osa-alueella Lastenklinikoiden Kummit on ollut viime vuosina tukemassa uraauurtavia hankkeita Suomessa. Mielen tila -ohjelmassa levitettävä lasten ja nuorten ahdistuneisuushäiriöitä hoitava Cool Kids -ohjelma on saanut erittäin hyvän vastaanoton niin hoitoa saaneilta perheiltä kuin asiantuntijoilta. Cool Kids -hankkeen alustavien tulosten mukaan jopa 75 %:lla hoito-ohjelmaan osallistuneista lapsista havaittiin vanhempien arvioimana lieventymistä ahdistusoireissa. Vuoden 2023 loppuun mennessä hankkeen piirissä on koulutettu 509 uutta Cool Kids -menetelmätyöntekijää. Toinen Kummien tukemista mielenterveysohjelmista, DKT – Dialektinen käyttäytymisteparia, tähtää lasten vaikeiden itsesäätelyongelmien, kuten itsetuhoisuuden, hoitoon. DKT-hankkeen edistäminen toimintavuoden aikana oli niin ikään tehokasta ja vuoden lopussa uusia menetelmäkoulutettuja oli 161.

Kummit, Suomen Rehtorit ja MTV Uutiset toteuttivat toistamiseen yhteistyössä rehtorikyselyn lasten mielenterveydestä. Tällä kertaa kärkiteemana oli kouluakäymättömyys ja lisääntyneet koulupoissaolot, joissa yhtenä keskeisenä selittävänä tekijänä on lasten mielenterveys. Rehtorikyselyn tulokset nousivat koulujen alun yhteydessä yhdeksi pääuutisaiheista eri medioissa. Kummit ja asiantuntijat järjestivät rehtoreille aiheesta myös webinaarin, jossa tilannetta ja vaikutusmahdollisuuksia käsiteltiin mielenterveyden tukemisen näkökulmasta.

Kummien mielenterveystyö sai vuoden kuluessa merkittävää tukea osakseen, niin yksityishenkilöiltä, yrityksiltä kuin yhteisöiltä. 50-vuotias Rahtarit ry lähti juhlavuotensa kunniaksi lasten mielenterveyden asialle yhtenä Kummien pääyhteistyökumppaneista.

Kummien juhlavuoden aikana käynnistettiin myös uusi erittäin merkittävä hankekokonaisuus lasten terveyden hyväksi, kun Kummien lääke- ja laitetutkimuksen kiihdyttämishanke pyöräytettiin liikkeelle Uudessa lastensairaalassa. Perustajalahjoittaja OP Uusimaan tukeman hankkeen tavoitteena on tuottaa tehokkaampaa, tutkitumpaa ja turvallisempaa tulevaisuuden sairaudenhoitoa lapsille ja nuorille Suomessa. Tutkittavina kohteina voivat olla esimerkiksi yksilöllinen lasten syövän hoito, turvallinen keskosen kehitys ja lapsiystävällinen diabeteshoito. Tällä hetkellä jopa yli 500 lasten sairautta odottaa kliinistä tutkimusta.

Kummitassut-hanke oli toimintavuoden aikana käynnissä potilaiden sekä heidän perheidensä viihtyvyyden ja parantavan ympäristön tukemiseksi yliopistollisissa lastensairaaloissa. Hankkeen tavoitteena on tarjota tasapuolisesti hyvinvointia edistäviä sisältöjä, toimenpiteitä ja palveluita potilasperheille. Sisältöihin kuuluvat mm. säännölliset kummivierailut eri lastensairaaloissa sekä yhdessä sidosryhmien kanssa mahdollistetut monipuoliset tavara-, tapahtuma- ja palvelulahjoitukset perheiden iloksi sekä hyvinvoinnin tukemiseksi. Erittäin tärkeänä osana potilasviihtyvyystyötä Kummit tekee tiivistä yhteistyötä Sairaalaklovnien kanssa. Teemu-nallen sekä Sairaalaklovnien yhteisvierailut ovat säännöllisesti toistuvia tapahtumia kussakin lastensairaalassa. Kummit on myös yksi Sairaalaklovnitoiminnan keskeisistä mahdollistajista sairaaloille.

Kummit Live: Elämä Lapselle- ja Kummien JouluMielelle -konsertit olivat Kummien toimintavuoden tärkeimmät kampanjakokonaisuudet niin varainhankinnan kuin kokonaisnäkyvyyden osalta. 30-vuotisjuhlavuoden merkeissä Tanssin talossa järjestetty Elämä Lapselle -konsertti juhlakonsertti esitteli monipuolisesti Kummien toimintaa tukikohteiden hyväksi sekä laajan joukon työhön osallistuvia Kummivaikuttajia vuosien varrelta. Kunniavieraina konserttielämys tarjottiin myös monille lastensairaaloiden potilaille eri puolilta Suomea. Kummien päätapahtumat toteutettiin laajan kumppani-, media- sekä vaikuttajayhteistyön tuella. Sidosryhmätyö ja tiiviit mediakumppanuudet ovat edellytys pääkampanjoiden onnistuneelle läpiviennille. Elämä Lapselle ja JouluMielelle -kampanjoilla on ollut suuri merkitys Kummien vahvan brändin rakentamisessa ja kampanjoiden vaikutus ulottuu koko vuoden varainhankintaan. Taloustutkimuksen Suomi Tänään -hyväntekeväisyysselvityksen mukaan Kummit on vähintään nimeltä tuttu 92 %:lle suomalaisista ja kuuluu kokonaismielikuvaltaan toimialansa top 5 -järjestöihin Suomessa. Kummit koetaan nykyaikaiseksi, vaikuttavaksi ja luotettavaksi toimijaksi, jota on helppo lähestyä. Terveys sekä lapset ja nuoret kotimaassa ovat suomalaisille erityisen tärkeitä tukikohteita.

Tuki lastentautien tutkimukselle on edellytys lasten terveyden vaikuttavimmalle edistämiselle tulevaisuudessa. Sairaaloissa hoitomenetelmien kehittäminen mahdollistaa kivuttomampia ja tehokkaampia tutkimus- ja hoitotoimenpiteitä, sekä kokonaisuudessaan lapsipotilaan terveyttä. Kummit tukee vuosittain noin kymmentä tärkeää tutkimushanketta, joihin vuonna 2023 kuuluivat mm. kantasolusiirron jälkeinen immuunijärjestelmän toipuminen, synnynnäisten aineenvaihduntasairauksien geenikorjaus, äidin terveys ja jälkeläisen synnynnäinen sydänvika, hinkuyskärokotteet, robottipuvulla harjoittelun vaikutukset kävelyyn cp-vammaisilla lapsilla, elämän alun antibiootit sekä lapsuusiän leukemian luustovaikutukset.

Kummit kehittää jatkuvasti varainhankinta-, vaikutus- ja viestintätyötään, jotta eri sidosryhmiä voidaan palvella mahdollisimman tehokkaasti ja luotettavasti. Viestintäkokonaisuutta on uudistettu ja Kummien kumppanuusmalleja kehitetty vastaamaan toimintaympäristön, tukijoiden ja kumppaneiden tarpeisiin. Kummit pyrkii tarjoamaan tukijoilleen monipuoliset lahjoitusmahdollisuudet ja kattavasti tietoa toiminnasta, tukikohteista, ajankohtaisista lasten terveyden uutisista sekä osallistumismahdollisuuksista.

Lapsipotilaiden auttaminen on Kummeille sydämen asia. Kummien tehtävänä on verkostonsa avulla tukea lasten ja nuorten terveyttä sekä parasta mahdollista hoitoa. Lastenklinikoiden Kummit ry kerää sääntöjensä mukaisesti varoja viidelle yliopistolliselle lastensairaalalle sekä Lastentautien tutkimussäätiölle. Lahjoitusten ja Kummitoiminnan avulla tuetaan monipuolisesti lasten ja nuorten terveyttä sekä lapsipotilasperheitä ympäri Suomen.

Vuoden 2023 lahjoitussummaksi tuli upeat 3 228 670 euroa. Lahjoitukset jaetaan valtakunnallisesti Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun ja Kuopion yliopistollisten lastensairaaloiden sekä Lastentautien tutkimussäätiön kesken.

Vuosi 2023: Kummien mahdollistamia kehityshankkeita ja laitehankintoja

Kummien tuki konkretisoituu lastenklinikoilla/lastensairaaloissa mm. useiden merkittävien kehityshankkeiden ja tärkeiden hoitolaitehankintojen kautta. Sairaaloiden budjettivarat eivät riitä kaikkien tarpeellisten laitteiden hankintaan, vaan apua tarvitaan sairaaloille määriteltyjen lakisääteisten perustoimintojen tukena. Kummit ry tukee lastensairaaloita parhaan hoidon mahdollistamiseksi lapsille ja nuorille Suomessa; hoitolaitehankintojen ohessa Kummit tukee sairaaloissa esimerkiksi asiantuntijoiden kartoittamia kehityshankkeita, joiden avulla voidaan ottaa seuraavia askeleita hoidon edistämiseksi tulevaisuudessa.

Esimerkkejä vuoden 2023 aikana tuetuista hankkeista ja hankinnoista yliopistollisissa lastensairaaloissa:

HUS: Afereesilaite, joka mahdollistaa komponenttien poiston potilaan verestä tai solujen talteen keräämisen lasten veri- ja syöpätautien hoidossa – laitteen avulla voidaan mm. kerätä talteen luuytimen kantasoluja, jotka voidaan palauttaa potilaalle intensiivisen sytostaattihoitojakson jälkeen; 2 kpl keskoskehto-avopöytäyhdistelmää mahdollistaen keskosten hoidon samalla pöydällä koko tehohoitojakson ajan – laitetta voidaan käyttää eristettynä hoitoympäristönä tai leikkauspöytänä ja se on integroitu potilastietojärjestelmään; kuljetuskehto varmistamaan vastasyntyneiden turvallisen siirron sairaaloiden välillä; uudet ja tehokkaat infuusiopumput kipulääkkeiden ja ravintoliuosten annosteluun osastolla tai kotona – pumppua voidaan käyttää turvallisesti esimerkiksi palliatiivisen kivun hoidossa kotioloissa; Fibroscan-laite maksan arpeutumisen ja rasvoittumisen tutkimiseen – mahdollistaa lapselle turvallisen tutkimuksen ilman avausta ja koepalan ottoa; uusi ja monipuolinen tehohoitoventilaattori kaikenkokoisilla lapsille lapsen tarpeen mukaiseen hengitystukeen, jolloin lasta ei tarvitse vaihtaa koneesta toiseen tilanteen muuttuessa; monitorointilaite kehon ulkoisen verenkierron seurantaan lasten teho-osastolla – ECMO-hoidossa (vuositasolla 15–20 lasta) lapsen veri johdetaan happeutumaan sydämen ja keuhkon tehtävät korvaavassa ulkopuolisessa koneessa, ja tämä uusi seurantalaite mahdollistaa veren virtausolosuhteiden sekä happeutumisen seurannan ilman verinäytteiden ottamista tukien näin merkittävästi ECMO-hoidon kehitystä; videolaryngoskooppi, jolla pystytään asettamaan eri kokoisille potilaille hengitysputki videoavusteisesti; keskosen alkuhoitopöytä, joka mahdollistaa vastasyntyneen tarkkailun ja stimuloinnin synnytyssalissa äidin välittömässä läheisyydessä; nasaaliylipaineventtilaattori tukemaan lapsipotilaan hengitystä tarpeen niin vaatiessa.

TYKS: Lasten reumapoliklinikalle kapillaroskooppi, joka mahdollistaa reumaattisten sidekudossairauksien tutkimuksen suorittamisen vastaanoton yhteydessä sekä analysoinnin jälkikäteen; äidinmaidon pastörointilaite, joka on välttämätön vastasyntyneelle luovutettavan äidinmaidon käsittelyyn; robotti sairaalassa olevan lapsen koulunkäynnin mahdollistamiseksi; lasten leikkaussalin skopialaitteen päivitys, jonka avulla kuvanlaatu ja hoitojen toteuttaminen kehittyvät; endoskopia teho-osastolle mahdollistaen tehohoitoisen lapsen keuhkoputkien tähystämisen; hengityksen seurantamonitori parantamaan keskosen hengityskonehoidon seurantaa; kuulontutkimuslaite vastasyntyneiden teho-osastolle, joka mahdollistaa keskosten entistä tarkemmat kuuloseulonnat; räätälöity traumaterapiakoulutus lastenklinikan moniammatilliselle ryhmälle tukien traumatisoituneiden lasten sekä perheiden kohtaamista ja kokonaisvaltaista hoitotyötä.

TAYS: Lasten kliinisen lääketutkimusyksikön tukitoimet tutkimuslaitteiden, aineistojen sekä varusteiden osalta; potilashuoneiden sekä osastojen varustaminen tarpeellisilla pienhankinnoilla niin hoitotyön helpottamiseksi kuin potilasperheiden olosuhteiden parantamiseksi.

KYS: Viilennyslaite hapenpuutteesta kärsineen vastasyntyneen suojaamiseksi – laite parantaa lapsen neurologista ennustetta; keskoskaappi kriittisesti sairaiden vastasyntyneiden ambulanssikuljetuksiin keskussairaaloista yliopistosairaalaan; liikuteltavat potilasvalvontamonitorit; lämpösäätelijä vastasyntyneiden tutkimisen tueksi lasten päivystyksessä; kouluttajapsykoteriapiakoulutus; musapajatoiminta yhteistyössä Kuopion konservatorion kanssa tuomaan iloa ja hyvinvointia osastoilla olevien lasten sekä vanhempien sairaala-arkeen musiikillisin keinoin; taidetapetteja lastenosaston leikkihuoneisiin; tavara- ja kalustehankintoja hoitotyön tueksi sekä viihtyvyyden lisäämiseksi.

OYS: Hiilidioksidivalvontamittari lasten teholle jatkuvaan hiilidioksidimittaukseen – mittari tukee hengitysvaikeuspotilaan seurantaa ja hyvinvointia kivuttomasti (n. 30-60 potilaalla vuodessa); simulaationukke elvytyskoulutukseen lasten teholle – koulutuksia järjestetään vuositasolla yli 50 ja niiden avulla tuetaan henkilökunnan osaamista elvytystilanteissa; silmänpohjakamera lasten päivystykseen – laite mahdollistaa päivittäisessä käytössä luotettavan silmänpohjan kuvaamisen mahdollisen kohonneen kallonpaineen arvioimiseksi; kuulontutkimuslaite lasten teho- ja valvontaosastolle; keskuslaskimoskanneri mahdollistamaan verisuonten löytämisen sekä lasten kanyloinnin, kun verisuonet eivät näy hyvin; koulurobotti mahdollistamaan lapsen vuorovaikutteisen osallistumisen koulunkäyntiin sairaalasta käsin; ultraäänitutkimusjärjestelmä lisälaitteineen lasten päivystykseen – laitteen avulla voidaan mm. vahvistaa virtsatieinfektion diagnosointi sekä helpottaa vaikeita kanylointeja; videolangyroskooppi laitteineen lasten teho-osastolle, joka mahdollistaa videonäytölle näkymän kurkunpäähän auttaen intuboijaa rakenteiden erottamisessa sekä ohjaajan tuessa – intuboituja potilaita lasten teholla vuositasolla noin 300; älylikvorinottijärjestelmä ja neulat tukemaan selkäydinnestetilaan annettavaa lääkitystä (esim. SMA-potilailla); SYLYKI-tutkimuksen reagenssit – Kummien tukema hanke, joka edistää lasten hengitystieinfektioiden aiheuttajien tutkimisessa miellyttävää näytteenottoa sekä lapsen kokemusta.

Potilasviihtyvyys ja parantavan ympäristön tukeminen

Potilaiden ja perheiden hyvinvointi sairaalassa on merkittävässä osassa potilaan paranemisessa sekä perheen jaksamisessa. Mittakaavaa kuvastaa se, että kaikissa yliopistollisissa lastensairaaloissa/-klinikoilla vietettiin vuonna 2023 yhteensä lähes 100 000 yövyttyä pienen potilaan yötä.

Kuhunkin yliopistolliseen lastensairaalaan tehtiin vuoden aikana monipuolisia viihtyvyyslaite- ja virikehankintoja. Sen lisäksi potilasperheiden hyvinvointia tuettiin mm. kutsuilla tapahtumiin sekä palvelulahjoituksilla, eli lahjakorteilla.

HUS-alueella (Uudessa lastensairaalassa) virikehankinnat pitivät sisällään mm. kalusteita ja sisustarvikkeita lastenpsykiatriaan – tukevat keskusteluun ja tehtäviin pohjautuvaa turvallista hoitoympäristöä; tabletteja ja kaiuttimia lastenpsykiatriaan esimerkiksi tunnepelien mahdollistamiseksi; pelejä, kirjoja sekä monipuolista tarpeistoa Uuden lastensairaalan leikkitoimintaan lasten mielikuvituksen ja luovan ilmaisun tueksi; sohvia sairaalan päivystykseen parantamaan perheiden viihtymistä, pikkujakkaroita pääaulaan ja leikkiosastoille sekä sairaalaklovnitoimintaa ylläpitämään leikkiä ja iloa mukana lasten arjessa, kun sairaala-aikana elämän kuormittavat tekijät voivat olla suuret.

TYKS:ssä pelejä, leluja sekä askartelutarvikkeita, vaunut ja turvaistuimet, sairaalaklovnitoimintaa, vastasyntyneiden teho-osastolle Laulusyli-sairaalamuusikkojen käynnit sekä Elämä Lapselle -konserttimatka potilasryhmälle.

KYS:ssä sairaalaklovni- sekä musapajatoiminnan mahdollistaminen, leikki- ja pelivälineitä sairaalaan, reippauspalkintoja, leluja, sisustustarroja, tutkimusvälineitä, tivolirannekkeet lastenpsykiatrian osastolle, nojatuolit uudelle lastenosastolle, syömishäiriöyksikön viihtyvyyden kehittäminen sekä Elämä Lapselle -konserttimatka potilasryhmälle.

OYS:ssa sairaalaklovnitoimintaa, lastenklinikan akvaarion kehittämistä ja ylläpitoa, leluja sekä kirjoja, lasten kipsaushuoneen ja näytteenottohuoneen kehittäminen luontomaailmaan liittyvillä kuvilla, videoilla, rakenteilla sekä äänillä ja juoma-automaatit potilasperheiden käyttöön lasten päivystyksessä.

TAYS:ssa pikkujääkaappeja potilashuoneisiin, leluja ja legoja, erityisleluja vaikeavammaisille lapsille, aistikuormitusta vähentäviä tuotteita autistisille lapsille, kirjoja, sairaalaklovnitoimintaa, juoma-automaattien täyttö- ja huoltopalvelu lapsille sekä akvaarioiden ylläpito.

Lohtua tuova Kummit-nalle

Kummit kumppaneineen lahjoitti kaikkiin lastensairaaloihin pieniä Kummit-nalleja, joiden tärkeänä tehtävänä on olla lapsen vierellä ja lohduntuojana hänen sairaalamatkallaan. Lapset saivat hoitojakson jälkeen viedä nallen mukanaan muistona ajasta sairaalassa.

Kummit mahdollistaa sairaalaklovnitoimintaa yliopistollisissa lastensairaaloissa

Kummit on merkittävimpiä sairaalaklovnitoiminnan mahdollistajia yliopistollisissa lastensairaaloissa, kun sairaalat voivat kohdentaa Kummien viihtyvyystukea tähän osa-alueeseen. Sairaalaklovnien läsnäolo ja klovneria vähentävät todennetusti lasten pelkoja ja vanhempien huolia sairaalassa. Erilaisissa hoitotilanteissa henkilökunta arvioi kokonaistilanteen ja voi tarvittaessa myös kutsua klovnin paikalle. HUS:n hoitohenkilökunnalle suunnatussa kyselyssä vastaajista 93 % oli täysin tai osittain sitä mieltä, että sairaalaklovnit vaikuttavat myönteisesti lapsen potilaskokemukseen, ja 94 % vastaajista oli täysin tai osittain sitä mieltä, että lapsi nauraa ja vapautuu sairaalaklovnin läsnä ollessa. Klovnien ansiosta sairaalassa oleminen on mukavampaa, mikä vaikuttaa myönteisesti myös hoito-ohjeiden noudattamiseen sairaalan ulkopuolella. Yksi keskeisistä osa-alueista on toimenpideklovneria, jossa klovni kulkee lapsen mukana toimenpidepäivän eri vaiheissa. Hallinnan tunteen kadottaminen on lapsille usein vaikea paikka ja toimenpideklovneria mahdollistaa jännittävällä hetkellä ikätason mukaisen vuorovaikutuksen lapselle, joka voi auttaa merkittävästi niin lasta itseään, perhettä kuin hoitohenkilökuntaa työssään.

Kummit tekee tiivistä yhteistyötä Sairaalaklovnien myös säännöllisissä sairaalavierailuissa. 2023 alusta alkaen on järjestetty Teemu-nallen sekä klovnien yhteiset kuukausittaiset vierailupäivät jokaisessa yliopistollisessa lastensairaalassa.

Kummien lahjoituksilla sairaalat kohdensivat klovnitoimintaan vuoden 2023 aikana yhteensä 221 413 €.

Lasten ja nuorten mielenterveys / Mielen tila -ohjelma

Cool Kids

Cool Kids on näyttöön perustuva hoito-ohjelma ahdistuneisuuden hoitoon, jota voidaan toteuttaa joko ryhmämuotoisena tai yksilöllisenä. Sillä on kansainvälisesti saatu hyviä hoitotuloksia. Hoitoon osallistuu lapsen/nuoren lisäksi myös vanhemmat. Kummit on tukenut Cool Kidsin valtakunnallista levittämistä vuodesta 2020 lähtien.

Cool Kids -hankkeen avulla on koulutettu vuoden 2023 loppuun mennessä yli 509 Cool Kids -menetelmätyöntekijää toteuttamaan hoitoja sekä 34 Cool Kids -menetelmäohjaajaa heidän tuekseen. Koulutuskokonaisuuksia on järjestetty yhteensä 15, joista viimeisin kohdennettiin käsittelemään autismikirjon tapauksia. Cool Kids -hankkeen alustavien tulosten mukaan jopa 75 %:lla hoito-ohjelmaan osallistuneista lapsista (n. 4000) havaittiin vanhempien arvioimana lieventymistä ahdistusoireissa. Hankkeen aikana hoitoja on toteutettu niin perheneuvoloissa (38 %), erikoissairaanhoidossa (34 %), oppilashuollossa (14 %) kuin perusterveydenhuollon mielenterveysyksiköissä (12 %). Hankkeen avulla koulutetut Cool Kids -työntekijät ovat levittäytyneet ympäri Suomen eri yhteistyöalueille: Pohjois-Suomi (49), Sisä-Suomi (86), Itä-Suomi (86), Länsi-Suomi (53) ja Etelä-Suomi (237).

Cool Kids -hankkeen suurimpia saavutuksia on ollut uusi, monitahoisen yhteistyörakenteen mahdollistama toteutus lasten hyväksi tehtävässä mielenterveystyössä. Hankkeella saavutetut tulokset voivat olla näyttönä vakiintuneen toiminnan muodostamiseksi ja edelleen kehittämiseksi valtakunnallisesti.

Cool Kids -hankeseminaari järjestettiin 29.9.2023. Seminaariin kutsuttiin kaikki hankkeessa koulutetut Cool Kids -osaajat ja paikalla oli luennoimassa yksi hankkeen kehittäjistä, Heidi Lyneham.

DKT – Dialektinen käyttäytymisterapia

Dialektinen käyttäytymisterapia (DKT, eng. DBT) on näyttöön perustuva strukturoitu terapeuttinen hoitomalli vaikeista tunnesäätelyvaikeuksista, itseä vahingoittavasta käyttäytymisestä ja itsetuhoisuudesta kärsiville lapsille, nuorille ja aikuisille. Dialektinen käyttäytymisterapia lapsille on perhekohtainen hoitomalli, joka sopii käytettäväksi 6–13-vuotiaiden tunnesäätelyvaikeuksista kärsivien lasten hoitamiseksi. Hoito koostuu yksilöllisestä terapeuttisesta työskentelystä, taitojen opettamisesta, tapaamisten välillä tapahtuvasta puhelintuesta sekä työntekijöiden keskinäisestä konsultaatiotiimistä.

Lapsia ja nuoria hoidettaessa vanhemmat ovat tiiviisti hoidossa mukana, jolloin hoidon pitkittäisvaikutukset paranevat entisestään.

DKT-hoidolla on saatu vuosien ajan erittäin hyviä hoitotuloksia tunnesäätelyvaikeuksista ja itsetuhoisuudesta kärsivien nuorten ja varhaisnuorten auttamisessa. HUS lastenpsykiatrian työntekijät osallistuivat ensimmäisinä suomalaisina DKT-lastenmallin koulutukseen kesällä 2021. Vuodesta 2022 lähtien Kummit on ollut laaja-alaisesti tukemassa DKT-osaamisen vahvistamista saattamalla koulutusta eteenpäin eri puolilla Suomea.

DKT-intensiivikoulutuksessa 2022–2023 koulutettiin yhteensä 21 uutta DKT-työntekijää HUS, TYKS ja KYS lastenpsykiatrian työntekijöistä. Tämä mahdollisti HUSissa kahden uuden DKT-tiimin perustamisen. Hanke on vahvistanut HUSissa tehtävää DKT-työtä ja tuonut sen yhä useamman perheen saataville eri alueiden ja Porvoon tiimin kaksikielisyyden myötä. KYSissä ja TYKSissä on saatu otettua DKT-hoitomalli käyttöön lastenpsykiatrialla ja molemmat tiimit ovat työskennelleet DKT-hoidon lisäksi myös hoitomallin juurruttamiseksi osaksi hoitovalikkoa.

Hankkeessa vuonna 2023 toteutuneissa starttikoulutuksissa koulutettiin yhteensä 140 työntekijää kaikkien viiden yliopistosairaalan alueella ja niiden vastuualueilta. Hankkeessa toteutuneiden DKT-starttikoulutusten myötä saatiin DKT-osaajia ympäri maata sijaitseviin lastenpsykiatrian yksiköihin.

Traumatietoisuus

Psykologi Krista Koivula on toteuttanut Kummien rahoituksella traumatietoisen hoidon verkkokurssin Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Hoitohenkilökunnalle suunnattua ja hyödylliseksi koettua verkkokurssia on levitetty myös muihin yliopistosairaaloihin viime vuosina. Vuoden 2023 aikana kurssi vietiin kaikkien sote-ammattilaisten saataville TerveyskyläPRO-palveluun.

Kurssilla opetellaan muun muassa sitä, miten hoitohenkilökunta voi auttaa ja tukea sairaan lapsen vanhempia, jotta he voivat puolestaan tukea lastaan. Traumatietoisen hoidon ansiosta terveydenhuollon ammattilaiset oppivat tunnistamaan traumatisoitumisen merkit sekä potilaissa että omassa henkilökunnassa. Resilienssi- ja traumatietoisuutta vahvistamalla on mahdollista myös vähentää inhimillistä kärsimystä ja päästä parempiin hoitotuloksiin. 

Tuettuja tutkimuksia vuodelta 2023

Lastentautien tutkimuksen avulla on mahdollista tehdä tulevaisuudessa merkittävimmät kehitysaskeleet lasten ja nuorten sairauksien hoidossa sekä ennaltaehkäisyssä. Tulevaisuuden terveys on monin tavoin tutkimuksesta kiinni.

Kummien tuella vuonna 2023 tutkittiin mm. äidin terveyden ja jälkeläisen synnynnäisen sydänvian yhteyttä, synnynnäisten aineenvaihduntasairauksien geenikorjausta, hinkuyskärokotteita ja hiipuvaa immuniteettia, kantasolusiirron jälkeistä immuunijärjestelmän toipumista, robottipuvulla harjoittelun vaikutuksia kävelyyn CP-vammaisilla lapsilla, elämän alun antibiootteja ja lasten terveyttä, lasten antimikrobihoitojen kohdentamista uusien biomarkkereiden avulla, yksisoluanalytiikkaa imeväisen immunologian kypsymisessä sekä lapsuusiän leukemian luustovaikutuksia.

KYS-alueella tutkimukselle tehdyn erillistestamenttilahjoituksen mahdollistamana tukipäätökset tehtiin seuraaville väitöskirjahankkeille:

Limakalvovauriot ja yleisinfektio syöpäpotilailla; Pikkukeskosen aivovaurion mekanismit ja siitä kertovat biomarkkerit; Lapsen uni ja epilepsia; Lastenreumaa sairastavien sairausaktiivisuus, hoitoon sitoutuminen; Gestaatiodiabetespotilaiden lasten kasvu- ja metaboliatutkimus; Ohut- ja paksusuoliatresian hoito, komplikaatiot ja pitkäaikaistulokset.

Pääset lukemaan vuosikertomuksen kokonaisuudessaan tämän linkin kautta. Kaikki Kummien viime vuosien vuosikertomukset löydät kootusti tältä sivulta.

Tule mukaan lahjoittajaksi

Lähde mukaan pienten potilaiden tukijoukkoihin lahjoittamalla.

Jaa tämä sivu somessa

Tärkeän asian välittäminen eteenpäin on aina hyvä ajatus. Tästä voit sen tehdä! ♥