Itä-Suomen yhteistyöalueella tehtiin lisäsatsaus lasten mielenterveyteen

Kummien rahoituksella Itä-Suomen yhteistyöalueelle saatiin kaksi hanketyöntekijää, jotka koordinoivat lasten psykososiaalisia menetelmiä, kuten Cool Kidsiä ja DKT:tä.

Hennariikka Ålander (oik.) ja Tuija Pirhonen ovat Itä-Suomen yhteistyöalueen interventiokoordinaattoreita. (Kuva: Sannamaaria Järvenpää)

Tämän vuoden alusta Itä-Suomen yhteistyöalueella on toiminut kaksi tärkeää hanketyöntekijää. KYSin lastenpsykiatrian Hennariikka Ålander ja Tuija Pirhonen työskentelevät Kummien rahoittamina lasten psykososiaalisten menetelmien koordinaattoreina. Käytännössä he koordinoivat Itä-Suomen yhteistyöalueen neljällä hyvinvointialueella – Pohjois-Savossa, Keski-Suomessa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa – lasten psykososiaalisten menetelmien koulutuksia.

Näihin menetelmiin kuuluvat muun muassa Kummien Mielen tilasta tutut Cool Kids ja DKT.

Cool Kids on tarkoitettu lasten ahdistuneisuushäiriön hoitoon, ja dialektista käyttäytymisterapiaa, DKT:ta, käytetään itsetuhoisten ja tunnesäätelyn vaikeuksista kärsivien lasten ja nuorten hoitoon. Sen lisäksi Ålander ja Pirhonen koordinoivat traumafokusoidun kognitiivisen käyttäytymisterapian eli TF-KKT:n koulutusta. Se on lasten psyykkisten traumojen ja surun hoitomalli.

Neljäs koordinoitava hoitomalli on pikkulasten ja lasten ohjattu omahoito, joka on matalan kynnyksen interventio. Se rakentuu vanhemman toteuttamasta itsenäisestä työskentelystä Mielenterveystalo.fi -sivuston omahoito-ohjelmassa sekä ammattilaisen tuesta. Työskentelyn aikana vanhempi saa tietoa lapsensa vaikeuksista ja oppii keinoja auttaa lastaan.

Pirhonen ja Ålander toimivat myös pikkulasten ja lasten ohjatun omahoidon koulutuksessa mentoreina.

”Lapset ja perheet saavat avun varhaisessa vaiheessa, ja tarve erikoissairaanhoidolle vähenee.” 

– On tärkeää, että menetelmien kouluttaminen on koordinoitua – että missä, milloin ja mitä koulutetaan, Tuija Pirhonen sanoo.

– Samalla varmistetaan menetelmien vaikuttavuus ja pysyvyys alueella. Seuraamme siis menetelmien käyttöä koulutusten jälkeen, Hennariikka Ålander jatkaa.

Apua oikea-aikaisesti

Koordinaattoreiden työhön kuuluu melkoisen palapelin kokoaminen.

– Tapaamme alueiden lähiesihenkilöitä menetelmien koulutusten ja juurtumisen osalta. Lisäksi tunnistamme erilaisia alueellisia koulutustarpeita ja laadimme niiden pohjalta koulutussuunnitelmia. Myös oikea-aikaisuus on tärkeää huomioida, Pirhonen luettelee. 

Menetelmien myötä alueella on mahdollista vastata mielenterveyspalveluiden kasvavaan kysyntään.

Ålander kertoo, että psykososiaalisten menetelmien koordinaatiotoiminta varmistaa menetelmien vaikuttavuuden ja vahvistaa näyttöön perustuvien menetelmien käyttöönoton ja sen, että ne myös pysyvät käytössä.

– Lapset ja perheet saavat avun varhaisessa vaiheessa, ja tarve erikoissairaanhoidolle vähenee. 

Tukea tarvitaan juurtumiseen

Cool Kids on yksi Kummien Mielen tila -kampanjan rahoittamista hoito-ohjelmista lasten ja nuorten mielenterveyden tukemiseksi.

Hanke toteutettiin HUSin lastenpsykiatrian ammattilaisten kanssa, ja sen avulla on koulutettu yli 500 Cool Kids -työntekijää ympäri Suomen. Itä-Suomen yhteistyöalueella koulutettuja lasten työntekijöitä on noin sata.

Ålander ja Pirhonen eivät käytä Cool Kidsiä omassa työssään, mutta hoito-ohjelma on heille tuttu.

Naisten mukaan lasten psykososiaalisten menetelmien koulutusta koordinoimalla ja menetelmien juurtumista tukemalla hoidon tasalaatuisuus ja vaikuttavuus paranevat.

– Työntekijöiden osaaminen ja työn hallinta vahvistuu ja näyttöön perustuva mielenterveysosaaminen lisääntyy, Pirhonen sanoo.

Tällä kaikella on suuri merkitys palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden, oikea-aikaisuuden ja jatkuvuuden parantamiseksi.

Teksti: Laura Koljonen

Tule mukaan lahjoittajaksi

Lähde mukaan pienten potilaiden tukijoukkoihin lahjoittamalla.

Jaa tämä sivu somessa

Tärkeän asian välittäminen eteenpäin on aina hyvä ajatus. Tästä voit sen tehdä! ♥