Uusimmat artikkelit

Talviurheiluhaaverit ovat harvoin estettävissä

Pimeän ja märän marraskuun jälkeen maa on ainakin osassa Suomea valkoisena lumesta. Pulkkailu ja talviurheilu ovat hyvää liikuntaa, mutta joskus sattuu haavereita.

Jenni Jalkanen työskentelee KYSissä lastenkirurgina ja lastenortopedina. Hänen mukaansa talviurheilu on hyvää liikuntaa sekä lapsille että aikuisille. (Kuva: Jenni Jalkasen kotialbumi)

Lasten ja aikuisten talviurheilutapaturmissa on eroja. Kun aikuinen kaatuu jäisellä kadulla, tuloksena saattaa olla murtuma. Sen sijaan lapset harvemmin murtavat luitaan kävellessä – heidän vammansa liittyvät talviurheiluun.

KYSin lastenkirurgina ja lastenortopedina työskentelevä Jenni Jalkanen kertoo, että esimerkiksi viime joulukuusta maaliskuuhun KYSin alueella hoidettiin 188 lasten murtumaa.

– Niistä suurin osa oli rannemurtumia, solisluumurtumia ja säärimurtumia, Jalkanen luettelee.

Lapsen murtunut sääri luutuu nopeasti ennalleen

Murtumat syntyvät lapsille talviurheilun tuoksinnassa esimerkiksi silloin, kun lapsi ottaa luistimilla kaatuessaan kädellä vastaan tai juoksee liukkaalla ja kaatuu.

Säärimurtumia tulee Jalkasen mukaan yleensä lasketellessa.

”Paljon urheileville yleensä sattuu ja tapahtuu, kun he touhuavat niin paljon. Vähän urheilevilla puolestaan on heikompi kehonhallinta ja he ovat kömpelömpiä.”

– Aikuisten tyypillinen lasketteluvamma on eturistisidevamma, mutta lapsilla yleisin lasketteluvamma on murtuma. Murtuma kuulostaa pahemmalta kuin eturistisidevamma, mutta ei ole. Eturistisidevamma harvemmin paranee aikuisella täysin ennalleen, mutta lasten murtunut sääri luutuu kyllä nopeasti ennalleen. 

Jalkanen myös muistuttaa eräästä tärkeästä lasketteluvälineestä: kypärästä.

– Se on paras tapa ehkäistä aivotärähdyksiä.

Murtumia tulee paljon ja vähän urheileville

Talvikauden murtumia sattuu eniten kouluikäisille. Ihan pienet lapset urheilevat vähemmän, ja lisäksi pikkulasten luut ovat hyvin joustavia. Pakkasilla heidät on myös topattu paksuilla talvivaatteilla päästä varpaisiin.

Vammoja tulee Jalkasen kokemuksen mukaan erityisen paljon ja erityisen vähän urheileville lapsille.

– Paljon urheileville yleensä sattuu ja tapahtuu, kun he touhuavat niin paljon. Vähän urheilevilla puolestaan on heikompi kehonhallinta ja he ovat kömpelömpiä.

Murtumia hoidetaan pääasiassa kipsaamalla. Säärimurtumista kolmasosa hoidetaan leikkauksella.

Talviurheilutapaturmat eivät Jalkasen mielestä ole ehkäistävissä – ellei mukaan lasketa juuri kypärän käyttöä lasketellessa. Tai on hänellä yksi välineisiin liittyvä asia: laskettelusiteet kannattaa tarkistaa, etteivät ne ole liian kireällä, vaan sukset irtoavat jaloista kaaduttaessa.

– Lasten hyvinvoinnin kannalta heidän on ehdottomasti parempi antaa liikkua kuin alkaa rajoittaa talviurheilua. Yleensä paljon touhuavat lapset myös kuntoutuvat tapaturmista nopeammin, sillä heillä on hyvä lihastuki ja vartalonhallinta.

Teksti: Laura Koljonen

Tule mukaan lahjoittajaksi

Lähde mukaan pienten potilaiden tukijoukkoihin lahjoittamalla.

Jaa tämä sivu somessa

Tärkeän asian välittäminen eteenpäin on aina hyvä ajatus. Tästä voit sen tehdä! ♥