Mervi Taskinen: ”Syöpä on aina vakava sairaus sairastui siihen lapsi tai aikuinen”

Lasten syöpätautien tutkimus ja hoidot kehittyvät jatkuvasti, ja tällä hetkellä 85 prosenttia kaikista syöpään sairastuneista lapsista paranee.

Hematologian erikoislääkäri Mervi Taskisen mukaan suomalainen syöpätutkimus on korkealaatuista. (Kuva: HUS)

Lasten syövät jaetaan karkeasti kolmeen ryhmään: kolmasosa syövistä on leukemiaa, kolmasosa aivokasvaimia ja kolmasosa on kiinteitä kasvaimia. Suomessa syöpään sairastuu vuosittain 130–150 lasta. 

Syöpiä tutkitaan paljon ja niiden hoitomenetelmät kehittyvät jatkuvasti. Paranemisennusteet ovat joissakin syövissä lähellä 100 prosenttia, ja nykyään 85 prosenttia syöpään sairastuneista lapsista paranee.

Lasten syöpätautien tutkimus ja hoidot ovat kehittyneet jatkuvasti positiivisempaan suuntaan. Lasten hematologian erikoislääkäri Mervi Taskinen, mikä on hyvän kehityksen suurin syy? 

”Ei ole olemassa yhtä tekijää. Lasten syöpätautien tutkimus kehittyy koko ajan, ja osaamme jatkuvasti paremmin poimia kunkin syöpätyypin sisältä erilaisia riskiryhmiä. Jos syövässä on taustalla esimerkiksi aggressiiviseksi tulkittava geneettinen muutos, osaamme ohjata potilaan intensiivisempään hoitoon. Vastaavasti jos muutokset ovat ’kilttejä’, hoitoa ohjataan sellaiseen suuntaan, että siitä aiheutuu potilaalle mahdollisimman vähän haittaa. Eli hoito ei ole kaikille samanlainen, vaan riskiluokitus ja hoidon suuntaaminen on tärkeää.

Toinen tekijä on uusien lääkkeiden saatavuus. Syövän hoitoon käytetään perinteisesti vahvoja soluja tuhoavia lääkkeitä eli solunsalpaajia. Nykyään yhä useammin tarjolla on myös uusia lääkkeitä, joiden vaikutus kohdentuu aiempaa tarkemmin muun muassa kasvaimen geneettisten muutosten vaikutuksiin. Uusilla lääkkeillä voidaan joskus vähentää solunsalpaajaintensiteettiä. 

Hoitotuloksia parantavat myös kehittyneet tukihoidot, ja esimerkiksi infektioiden hoito edistyy jatkuvasti. 

”Emme varmasti vielä pitkään aikaan pääse eroon solunsalpaajista, mutta sen ohella käytössä on koko ajan enemmän uusia lääkkeitä.”

Mutta täytyy muistaa, että kun ollaan niinkin korkeissa lukemissa, että 85 prosenttia sairastuneista paranee, sen jäljelle jäävän 10-15 prosentin paranemiseen tarvitaan todella paljon eforttia.”

Miten vakava sairaus syöpä on lapselle?

”Syöpä on aina vakava sairaus sairastui siihen lapsi tai aikuinen. Ei ole olemassa helppoa syöpää – hoitamattomana syöpä on syöpä. Lapsilla on erilaisia syöpätyyppejä kuin aikuisilla. Lapsilla on blasteema-tyyppisiä, nopeasti jakautuvia syöpiä. Aikuisilla puolestaan on enimmäkseen karsinoomia. 

Siinä mielessä lapset ovat erilaisessa asemassa sairastuessaan, että heillä on hyvin harvoin liitännäissairauksia, jotka vaikuttaisivat siihen, miten hoitoa siedetään. Lapsille ei ole ehtinyt kehittyä sairastamisen lastia.”

Mitä syövän yksilöllinen hoito tarkoittaa?

”Yksilöllisyys liittyy syövän riskiryhmien tunnistamiseen. Tällä hetkellä olemme siinä pisteessä, että tunnistamme ryhmiä, jotka ovat samanlaisia tietyn syövän sisällä. Uskon, että joskus tulevaisuudessa solunsalpaajalääkettä voidaan annostella potilaan yksilöllisten aineenvaihdunnallisten ominaisuuksien mukaan.

Monessa muussakin sairaudessa tulee uusia tekniikoita tähän liittyen: isännän eli sairastuvan aineenvaihdunnalliset ominaisuudet vaikuttavat hoitoon.”

Mikä on tällä hetkellä lasten syöpätutkimuksen kuuma peruna?

”En ehkä osaa nimetä kuumaa perunaa, mutta sellainen, jonka avulla yritetään päästä eteenpäin, on syövän geneettisen viestin eteneminen ja immunologisen järjestelmän reagointi syöpäkasvaimeen. Se on tällä hetkellä valtavan ison kiinnostuksen kohteena. 

Haasteena on, että kun tulee löydöksiä, tutkimukseen tarvitaan riittävä aika ja potilasmäärä, jotta saadaan selville, mikä on oikea merkitys. Tai kun tulee uusia lääkkeitä, haasteena on, miten ne kombinoidaan hoitokokonaisuuteen. Emme varmasti vielä pitkään aikaan pääse eroon solunsalpaajista, mutta sen ohella käytössä on koko ajan enemmän uusia lääkkeitä. Ne kaikki lisäävät paranemisen mahdollisuutta.” 

Teksti: Laura Koljonen

Tule mukaan lahjoittajaksi

Lähde mukaan pienten potilaiden tukijoukkoihin lahjoittamalla.

Jaa tämä sivu somessa

Tärkeän asian välittäminen eteenpäin on aina hyvä ajatus. Tästä voit sen tehdä! ♥